Медици от Враца излизат на протест

Медици от Враца излизат на протест | StandartNews.com

Браца. Служители на временно закритото отделение по остри психични заболявания към врачанската болница излязоха на протест. Хората се притесняват, че ще останат на улицата, без яснота за бъдещето си и със съмнения, че ще получат полагащите им се по закон обезщетения.

Отделението по остри психични заболявания съществува от 2008-ма година, открито е по европейски проект. През декември на персонала са връчени предизвестия за освобождаване. В последния работен ден на старата година сградата е запечатана със заповед за временно преустановяване на дейността до 15 януари, а персонала - принуден да излезе в неплатен отпуск.

„Трябва да пуснете молби за неплатен отпуск, в противен случай ще бъдете уволнени дисциплинарно. Питам защо - ние сме в предизвестие, как да пускаме, пускайте, не се разправяйте, пускайте тука всичките", казва медицинската сестра Руска Тодорова пред бТВ.

Медиците са информирали Инспекцията по труда, откъдето незабавно са направили проверка. Директорът на МБАЛ „Христо Ботев" не пожела да застане пред камера, но заяви по телефона, че е изненадан от реакцията на подчинените си, които решили да протестират точно когато самият той е в болнични. По думите му, отделението е на червено и годишно носи загуби между 120 и 200 хиляди лева. Затова е взето решение да бъде затворено, макар засега временно.

Хората обаче щели да бъдат обезщетени съгласно Кодекса на труда, а бременните и тези в най-тежко социално положение, ще бъдат преназначени в други отделения. „Оставаме без работа, това е, което се случва най-фрапиращото, оставаме без работа по някакъв малко нагъл начин, така изведнъж се случват нещата без информация", коментира Пенка Василева, медицинска сестра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай