Медиите пренебрегнали референдума за субсидиите

Бюджетната комисия прие и предложението на ДПС партиите да могат да се финансират от физически и юридически лица

Медиите пренебрегнали референдума за субсидиите | StandartNews.com

Остър спор се разгоря по време на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която прие предложението на Министерския съвет за актуализацията на бюджета за 2019 година, с който се намалява субсидията на партиите и коалициите от 11 на 1 лев на получен действителен глас, съобщи Епицентър.бг.

Бюджетната комисия прие и предложението на ДПС партиите да могат да се финансират от физически и юридически лица. То бе заложено в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се изменя Законът за политическите партии.

В досега действащите разпоредби дейността на политическите партии се финансира от собствени приходи и от държавна субсидия. Прието бе предложението на работната група държавата и общините да предоставят безвъзмездно офиси на политическите партии. Отхвърлено бе предложението на НФСБ даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лв. Депутатите отхвърлиха предложението на ВМРО партиите, които имат парламентарни групи, да получават допълнителни субсидии.

Окончателното решение ще бъде взето на пленарното заседание в петък, когато промените в закона ще бъдат гласувани на второ четене.

Темата днес предизвика горещ дебат сред депутатите в комисията. От ДПС защитиха своето предложение, че ако държавното финансиране на партиите бъде драстично намалено, то по-добре да бъде сведено до 0 лева, което да доведе до възможност политическите сили да получават средства по прозрачен начин от физически и юридически лица.

"Да припомня на медиите и на колегите от БСП, защото виждам, че има неразбиране на мотивите на ДПС. От няколко седмици виждам, как всички са се впрегнали как ще се финансираме, като не е от държавния бюджет. Виждам как Би Ти Ви се притеснили - а къде бяхте, когато имаше референдум, къде бяха тези от "Капитал", "Америка за България", когато ние говорехме точно това - че партиите ще попаднат в ръцете на олигарси", попита гневен заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

"Ние правим това против волята си. Ние правим това, защото ни принуждавате. Ние искаме публично финансиране, но не в изсмукан от пръстите размер, а в реален размер“, допълни още той.

Йордан Цонев се обърна към колегите си от БСП: „Да ни обвинявате нас, че участваме в някакъв заговор, когато вие бяхте в такъв заговор. В зала ще ви покажа гласуванията и предложенията“.

Цонев подчерта още, че за провеждането само на едни избори, една политическа партия има нужда от минимум 2 млн. лв., с които да финансира медийната си кампания и да разработи рекламни материали. От ДПС са категорични – партиите имат нужда от обществено финансиране в достатъчен размер.

Категорично против предложенията се обявиха от БСП.

"Ние не сме наивници. Това е един внимателно разработен сценарий от години“, коментира проф. Румен Гечев. "Това, което от ГЕРБ предлагате, е антидемократично и не е европейско. Каква Америка, какви 5 лева. Ще ми слагате на Трабант двигател от Мерцедес. Ние сме членове на ЕС“, каза още той.

Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова обвини БСП, че единствено критикуват, но не предлагат конкретни промени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай