Манолова: Изборният туризъм беше допълнен с протестен

Манолова: Изборният туризъм беше допълнен с протестен | StandartNews.com

София. „Изборният туризъм беше допълнен с протестен туризъм, това е новата българска политическа мода". Това каза зам.-председателят на НС Мая Манолова в предаването „Тази сутрин" по бТВ. Тя коментира „Голямото посрещане" на депутатите, което бе вчера и увери, че никога не е участвала в нагласени сценарии.

„ГЕРБ вчера се опитаха да монополизират протеста, да го организират, да го дирижират, това според мен свали целия ефект от така мащабно замисленото мероприятие "голямото посрещане", каза Манолова и обясни, че протестът пред прозорците на НС се е превърнал в „едно обикновено партийно-политическо мероприятие".

БСП няма бюджет за организиране на протести и не е плащала на хора, за да дойдат с автобуси в столицата, категорична бе Манолова. "БСП се издържа от членски внос, от държавна субсидия. В Кюстендил като организираме проява, хората си плащат. Има случаи и когато си разделяме разходите", допълни тя.

На въпрос защо депутатите ги е страх от предсрочни избори, Манолова каза, че няма такова нещо и увери, че "БСП е най-готова за избори". Тя уточни, че в момента партията е с най-мобилизирана подкрепа. „Няма никакво съмнение, че ако сега има избори, БСП ще бъде първа политическа сила. За нас властта не е самоцел. Не мисля, че тласкането на страната в нови избори, ще доведе до промяна в парламентарното разпределение и че ще се отрази положително върху живота на хората. Имаме конкретен ангажимент, който сме поели. Протестът е изцяло политически, той е форма на открита политическа конфронтация", каза още Манолова.

Не е логично да се повишават сметките за ток на хората, добави тя и напомни, че от 1 август токът е намален с 5%. Манолова обаче сподели, че много хора все още й се оплакват, че получават високи сметки за електричество, въпреки намалените цени.

„Слушах обяснения на ЕРП-тата, че това намаление няма да се усети толкова явно, защото се засичат два периода – част от юли и част от месец август. Въпреки това няма логика да бъде увеличена нито цената на електроенергията, нито като цяло дължимата сума. Ако хората сравняват спрямо предишния период, имат пълното основание да кажат, че нищо не се е променило. Ако се окаже че при същото потребление те имат по-висока цена, това наистина е скандал. Това означава, че няма обяснение за едно решение на НС. Ще инициирам незабавно заседание на комисията по гражданско общество, защото идеята е да обсъждаме точно проблемите на хората", допълни зам.-председателят на НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай