Манолова: Депутатите правят бакалски сметки за ИК

Манолова: Депутатите правят бакалски сметки за ИК | StandartNews.com

След като вчера народните представители отхвърлиха с гласовете си ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс, последваха редица реакции на недоволство. В коментарите от Прага се включи и омбудсманът Мая Манолова.

Поведението на народното представителство е обидно за българските граждани, които живеят в чужбина. Политици от различни цветове се срещнаха в институцията на омбудсмана с представители на наши сънародници зад граница, съгласиха се с техните аргументи, поеха ангажимент да се съобразят с тях и в пленарната зала и не удържаха на думата си. Това гласи становището, което Манолова публикува. 

"А имаха възможност за избор - между правата на българите в чужбина и партийните сметки. И избраха партийните сметки. Аз съм омбудсман и също съм направила своя избор, защитавам правата на българските граждани, на първо място и безусловно и затова ще проследя какво ще се случи в парламента. След като бъдат направени допълнителните промени в Изборния кодекс ще преценя и в случай, че бъдат ограничени правата на нашите сънародници, ще подам конституционна жалба", допълва омбудсманът. Ето и останалата част от оценката й на случилото се:

"Не искам да коментирам в аванс намеренията за промените в Изборния кодекс, защото както видяхме, това което се обещава не е ясно дали, как, какво и кога ще се случи. Но анонсът, който чухме за предстоящи промени не е обнадеждаващ, защото на практика няма да се промени нищо съществено по отношение на режима, срещу който сега роптаят нашите сънародници. На практика, ще има по една секция в голям град, защото самата възможност да се събират над 60, 70, или не е ясно, за колко се спазариха, заявления означава една секция.

Изобщо тази бакалска сметка, при която не 100, а 60 заявления, не 50, а 35 секции, а може би и 40, защото толкова са в момента секциите в по-големите европейски държави, всичко това е обидно спрямо българските граждани, те наистина го възприемат изключително болезнено, те са възмутени и са гневни, защото не може такъв пазарлък, в който няма ясна мисъл и ясна цел.

Смятам, че в момента е прибързано да се подава конституционна жалба, защото предполагам, че текстовете ще бъдат променени, т.е. каквото и да се атакува сега, в този момент, до момента на разглеждане на жалбата, то ще бъде променено. Нека видим какви ще са промените и дали изобщо ще бъдат взети под внимание исканията на нашите сънародници. Те искат да се запази режима, при който автоматично се създават секции, там където вече са съществували и са гласували над 100 български граждани, те искат да не се променя броя на заявленията, защото 40 е нормалният брой, който работи, те искат също така по преценка на дипломатическото и консулското представителство да се откриват секции, когато тези условия не са налице, но има сериозна българска диаспора, те искат техните организации в чужбина да участват в целия изборен процес. И всичко това работеше и се видя, че не създаваше никакви промени, на практика то увеличи вота в Западна Европа и в Америка с близо 80 %".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай