Ловец в засада

Мирослав Найденов се забърка в авантюра като любимия си герой граф Монте Кристо

Ловец в засада | StandartNews.com

Какво накара един от най-близките хора на Цветан Цветанов да се обърне срещу него? Това е въпросът, който си задава цяла България, след като Мирослав Найденов хвърли бомбата, че бившият МВР шеф е подслушвал всички министри.

До този момент ексземеделският шеф винаги бе в един окоп с Цветанов. Нещо повече, силовият вицепремиер бе най-големият защитник на Найденов, когато той бе взет на мушка от другото вице Симеон Дянков.

Всичко за Миро вървеше по мед и масло до 20 март, когато той се оказа разследван от прокуратурата по сигнали от папки, събирали прах с години.

Последва изваждането му от предизборния отбор

на ГЕРБ. Наложи се дори Цветанов да го сменя като водач на листа в Благоевград. Нищо обаче не подсказа, че Найденов се е разсърдил на съпартийците си или пък има някакво напрежение между него и основните фигури в ГЕРБ. Затова появата му в ефира с тежкото обвинение срещу Цветанов бе пълна изненада за широката публика.

До момента никой не е извадил логично обяснение за хода на бившия министър. Той никога не се е славел като рисков играч, дори напротив. "Той не само не е конфликтен и избухлив, но винаги е душата на компанията", описват го най-близките му приятели. Няма равен в песните и умело върти черпака. Влиза в политиката почти случайно. Започва като шеф на регионалната ветеринарна служба в родния си град Враца. Следва големият скок, когато го правят главен секретар на Националната ветеринарномедицинска служба.

Когато сдава поста, започва да си търси нова работа. Кандидатира се за шеф на общинската фирма "Екоравновесие", която оглавява до юли 2009 г. Влиза в листата на ГЕРБ за Враца и така се озовава в новия парламент на гребена на голямата победа на партията на Бойко Борисов.

Като земеделски министър

събра най-много ядове с Калина Илиева

която с фалшива диплома оглави фонд "Земеделие", а после се оказа, че го е подслушвала и топяла в Брюксел.

Найденов си навлече гнева на мандрите, като им забрани да правят едновременно сирене от мляко и от палмово масло. Епична беше и битката му за въвеждане на държавни стандарти за основните храни. Негова идея беше и агенцията за безопасност на храните. Напук на Дянков и с личната намеса на Бойко Борисов раздаде на фермерите субсидиите от Брюксел още в началото на годината. През целия мандат беше сред министрите с висок рейтинг.

Заради високия пост известно време половината от семейството му - съпругата Нина и малката дъщеричка Мария-Михаела, бяха във Враца. Там г-жа Найденова, която също е ветеринарен лекар, развива частната клиника на семейството. Другата половина от Найденови са в София. Голямата дъщеря Александра поживя с татко си в столицата, където завърши Френската гимназия.

В семейната им къща във Врачанския Балкан освен кучета и котки има рибки и костенурки.

Найденов е известен като запален ловец. Само че не стреля по всичко. Кълне се, че никога не би застрелял елен или сърна. Зодия Стрелец е и твърди, че има точен мерник. Затова е и малко вероятно огънят по Цветанов да е случаен.

Ако му остане време за четене, предпочита исторически роман. "Граф Монте Кристо" пък му е любимата книга.

Определя себе си като нормален човек, който влиза в битки презглава, когато наистина вярва в каузата, която защитава. Оптимист е и смята, че може да има добър край във всяко начинание.

Времето ще покаже как ще приключи най-голямото изпитание в кариерата му досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай