Летят искри! Протестът с две изненади за земеделския министър

Все още няма постигнато съгласие между министерството и бранша

Летят искри! Протестът с две изненади за земеделския министър | StandartNews.com

Искрите между земеделския министър Кирил Вътев и земеделците, които втори ден протестират срещу разрешения отново украински внос, продължават да летят.

Вътев отиде лично при стопаните, които събраха 600 трактора на входа на София при Долни Богров. Но те го посрещнаха с две изненади - мощно освиркване и изхвърляне на мляко и малини пред краката му.

Аз не съм професионален политик и вие много добре го знаете. Много добре ви познавам проблемите от повече от 30 години. Въпросът е как ще ги решим. Украйна е факт, от войната се промениха страшно много неща. Светът стана друг, а за съжаление заедно с още четири държави сме най-близо до войната и сме най-големите потърпевши, каза Вътев пред протестиращите. Те заявиха, че ще се оправят към Министерски съвет.

"Обстановката е сложна, много повече отколкото си я представяме в този момент, в който се гледаме в очите. Нито едно решенията не предполагат моментално резултат", каза Кирил Вътев. Но множеството избухна: "Оставка".  

"За тази година парите за пропаднали площи са освободени и се очакват пари", каза министърът.

"Във връзка с искането за удължаване на забраната за внос за определените продукти - знаете, че има един месец време, вече губим четири дни от този месец, в който трябва заедно да определим нашите искания за количествата, които може да допуснем и тези, които не искаме да допуснем", коментира още той.

По втора точка-помощите за Украйна, министърът отбеляза, че са осигурени 150 милиона, чака се нотификацията от комисията, осигурени са и други 63 милиона.  

ФОТО БНЕС

"Четвърта точка, великият de minimis, знаем колко е важен. Искам да ви кажа, че има остатък, който в момента се разработва, за да може от ваша страна да се приемат заявления", каза Вътев.

Въпреки освиркванията, министърът се опита да обясни на земеделците, че се водят преговори и това не е лесно решение.

ФОТО: БТА

"И аз искам сега и веднага, много повече от вас, за да не стоя тук по този начин, а да решаваме същинските проблеми", обърна се той към тях и уточни, че така както всички премиери на останалите пет държави водят преговори с Украйна, същото прави и акад. Денков

"Отправил съм две покани, една преди протеста и една, след като той тръгна. Ако някой има малко възпитание ще оцени, какво сме направили и сме дошли тук. Явно сред протеста има хора, които не искат да има диалог, а го провокират", подчерта земеделският министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай