Курбан за Доган

В неделя майката на Сокола ще раздаде две телета в Дръндар

Курбан за Доган | StandartNews.com

19 януари 2013 г., 12,20 ч, НДК. Докато Ахмед Доган произнасяше речта, с която се оттегли от голямата политика, студентът по архитектура Октай Енимехмедов насочи пистолет към главата му. Оръжието засече, Сокола пък прояви страхотен рефлекс и се сборичка с нападателя си. Октай бе обезвреден и набит от делегатите на ДПС в суматохата. Пишман атентатът - с два сигнални и един патрон с пипер, бе определен от анализатори като "символично убийство" на Ахмед Доган.

Година след нападението Сокола е почетен председател на ДПС и сега начело на движението е Лютви Местан. Енимехмедов е зад решетките. А един от основните свидетели по делото и някога "дясна ръка" на Доган - Христо Бисеров, е аут от парламента и ДПС и е обвиняем за пране на пари.

С курбан ще отбележи годишнината от неуспешния атентат срещу сина си майката на Ахмед Доган. Баба Демире е решила да раздаде за здравето на почетния председател на ДПС в село Дръндар, където е отраснал Сокола, каза за "Стандарт" областният лидер на партията Ерджан Ебатин. В неделя, 19 януари, близките на Доган ритуално ще теглят ножа на две телета по 300 кила и след това в къщата, където живеят майка му и сестра му в селото, ще бъде приготвен курбан в поне два казана. Цялото областно ръководство на ДПС ще уважи възрастната жена, както и депутатът на движението, издигнат от Варна - Йордан Цонев.

Атентаторът Октай Енимехмедов пък ще посрещне годишнината в следствения арест. Първоначално задържан за хулиганство, днес студентът по архитектура е подсъдим за опит за убийство. Причината - според резултатите от комплексната съдебно-медицинска и балистична експертиза показаха, и газовото оръжие може да произведе смъртоносен изстрел, щом е толкова близо до слепоочието на жертвата. След година разследване наблюдаващият прокурор по делото Илиян Тошев заяви на 16 януари, че няма данни Октай да е имал съучастници. Първоначално се смяташе, че Енимехмедов е бил нает от определени кръгове, за да атакува Доган. Младият мъж е бивш член на младежката организация на ДПС в Бургас.

След това е засичан на сбирки на отцепилия се от партията Касим Дал. Няма обаче никакви доказателства някой да го е наемал. Според обвинението 25-годишният мъж е планирал действията си от по-рано. Снабдил се със стар пропуск за конференцията на ДПС и така влязъл на делегатското събрание, заблуждавайки охраната. Експертиза установи, че оръжието не е било преработено в бойно. Пистолетът е марка Ekol Volga, събира общо 6 патрона в пълнителя си и тежи 460 грама. Той е копие на италианския боен пистолет "Титан". Октай е заложил 3 куршума в газовия пистолет, направил е два опита за изстрел, но оръжието засякло. Енимехмедов е носел в себе си и два ножа.

До идването на полицаите оръжието е било пазено от Христо Бисеров. Веднага щом полицаите са пристигнали, бившият депутат е поискал два бели листа, с тях е вдигнал пистолета и го е подавал на ченгетата. Затова и в момента е основен свидетел по делото срещу Октай. Което го накара и на 16 януари 2014 г. да се появи след близо 2 месеца в нелегалност - бившият зам.-председател на ДПС "потъна", след като гръмна скандалът с прането на пари. Бисеров обаче внесе смут с показанията си, че когато предал пистолета, той нямал пълнител. Обратното твърди уволненият след атентата служител на НСО Георги Райков.

Затова, след 15-минутно съвещание, съдиите насрочиха очна ставка между Бисеров и Райков на 12 февруари 2014 г. В съдебната зала Бисеров разкри още, че лично взел пистолета на Енимехмедов секунди след нападението над Доган, и обясни, че оръжието, което Сокола успя да избие от ръцете на Октай, паднало в краката на депутата Рамадан Аталай. "Доган беше в тежък шок. Всички смятахме, че нападателят е имал съучастници. Дълго време на мястото нямаше представители на полицията", разказа Бисеров пред магистратите преди два дни. Самият Ахмед Доган бе заличен като свидетел по делото по своя молба през ноември'2013 г. Тогава Софийският градски съд (СГС) уважи съдебно-медицинската експертиза от вещото лице Игнат Петров, в която се посочва, че бившият лидер на ДПС е в тежка депресия и явяването му пред Темида ще бъде мъчително.

Енимехмедов е наемен убиец

Хасан Хаджихасан е депутат от ДПС. При атентата срещу Ахмед Доган той бе сред делегатите, които реагираха най-бързо. След като почетният лидер се спаси от нападателя и падна на земята, Хаджихасан го покри с тяло, за да го предпази от ново нападение. Ето какво казва година след драматичната случка в НДК:

Не искам да се връщам назад. Беше много страшно. За мен Октай Енимехмедов е един наемен убиец, зад когото стоят и други хора. Той не е сам и е странно как още не се е изяснило кои са поръчителите. За г-н Доган нямам преки наблюдения как е. Но как може да се чувства човек, над когото е имало опит за покушение. Той сам се спаси.
След този случай ДПС е по-силно и сме по-единни. Защото ударът към председателя е удар към цялата партия. За нас ДПС е г-н Доган. Има Доган - има ДПС. Ако го няма - няма ДПС. За мен той е най-големият политик на прехода.

7-ина делегати от ДПС ритали нападателя

Разследващите са установили 7 души, виновни за побоя над Октай Енимехмедов след покушението срещу Ахмед Доган, обясниха вчера от прокуратурата. Делегатите на ДПС са го били и ритали в продължение на около 2 минути пред обективите на почти всички медии. Още след нападението прокуратурата предприе мерки и срещу биячите му. "Лицата са разпознати, но експерт медик не е могъл да отговори на поставения от прокуратурата въпрос кой от тях точно какво физическо поражение и нараняване е нанесъл на подсъдимия за покушението на Доган", обясни говорителят на Софийската районна прокуратура Петър Белчев.

Назначена е разширена експертиза, в която ще участват и лекар и видеоексперт, които да отговорят на този въпрос, за да може да бъдат точно прецизирани обвиненията към всеки един от участниците в побоя и те да издържат в съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай