Купувач на гласове остава в ареста

Купувач на гласове остава в ареста | StandartNews.com

Обвиненият в организиране и предлагане на търговия с гласове петричанин Христо Сиркаров остава зад решетките. Районният съд в южния град му наложи най-тежката мярка за неотклонение„задържане под стража", за коят онастоя държавното обвинение. Той беше задържан в понеделник при полицейска акция, след като в колата му бе намерен списък с имена на избиратели, а още 2 списъка бяха открити при полицейско претърсване в дома му. Христо Сиркаров си изкарва прехраната като водопроводчик. В съдебна зала той заяви, че е невинен и че някой иска да го изкара престъпник.

Сиркаров е привлечен като обвиняем за две изборни престъпления. Първото е по чл. 167, ал. 2 от Наказателния кодекс - предлагане на пари с цел склоняване към упражняване на избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 10 000 до 20 000 лв. Второто му обвинение е за същото престъпление, но по ал. 3 - че е организирал търговия с гласове, за което наказанието е лишаване от свобода от 1 до 7 години и глоба от 10 000 до 25 000 лева.

Според обвинението Сиркаров организирал предлагането и даването на имотни облаги на 25 лица от южния град с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция по време на местните избори в община Петрич. Установено е, че на 18 октомври петричанинът е предложил на свой съгражданин сумата от 20 лева, за да го мотивира да упражни избирателното си право в полза на определена политическа партия на 25 октомври. Обвиняемият не е кандидат за общински съветник или за кмет на кметство. Той е семеен, няма криминално досие. Преди време му е наложено административно наказание. Разследващи се опитват да разберат кой е поръчителят на „услугата". Най-вероятно Сиркаров е агитирал за различни общински съветници и политически сили. Припомняме, че трима млади петричани, сред които и той, бяха задържани в понеделник по обяд в южния град по подозрение, че се занимават с търговия с вот за местните избори в края на тази седмица. Мъжете пътували с колата на Сиркаров. Криминалистите действали по получен оперативен сигнал. Другите двама задържани са освободени след изтичането на 24-те часа по Закона за МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай