Кунева: РБ е втора политическа сила

Кунева: РБ е втора политическа сила | StandartNews.com

София. "Реформаторският блок е втора политическа сила". Това заяви каза Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите" минути след екзит половете. 

„В 25 МИР Реформаторския блок има втория резултат след ГЕРБ", допълни тя. По нейни данни реформаторите са втори и в Пловдив.

„Важните неща са тези - парламент, които ще контролира спазването на законите. А колкото до съставяне на правителство има много ясна конституционна процедура - мандата се връчва на първата политическа сила", коментира Кунева пред Нова ТВ.

„Нека да спазваме конституционната процедура и след това ще коментираме кого ще подкрепим", каза тя на въпрос ще подкрепи ли правителство с премиер Бойко Борисов.

Всички въпроси, свързани с формирането на Народно събрание и правителството ще следват конституционна процедура. На този етап нищо повече няма да ви кажа, категорична бе тя.

"Задачата от утре нататък е как да направим България работеща, във всяка една част от политиката. За съдбовните неща ни трябва квалифицирана подкрепа от парламента - съдебната реформа, административната реформа и други", посочи Кунева по БНТ.  

"Надявам се правителство на ясните приоритети, които да бъдат подкрепени от парламента. Да започнем от това какво е най-важно да се свърши и да се групираме около 5-те важни теми и да се работи за тях", изрази позиция тя. 

Кунева призна, че не е бил най-разумният ход да се поставя условие от тяхна страна Бойко Борисов да не е премиер за участие в съвместна коалиция с ГЕРБ. По думите й не е последователно да се играе през лидера, но остава възможността в РБ да се обединят около една обща позиция. Тя е готова в "България на гражданите" да направи вътрешнопартиен референдум за това как да продължи Реформаторският блок в позицията си и призова и другите партии в блока да направят същото.

"Смятам, че е добре, че по-голямата част от българите искат дясно-центриско правителство", коментира резултатите Кунева. "Партиите са големи с идеите си, не само с броя депутати", посочи тя.

"Всички искаме да живеем като в Англия и в Германия - хайде да започнем да се държим подобаващо", призова лидерът на Движение "България на гражданите". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай