Кула ликува за Миков, във Видин го нападат

Новият соцлидер и експремиерът Димитър Попов са гордостта на града

Кула ликува за Миков, във Видин го нападат | StandartNews.com

Може да намери общ език и с царя, и с пъдаря, хвалят го земляците

"Дръж се, Куба, Кула е с тебе!" - от неделя вечер този позабравен соцлозунг възкръсна край Дунав. Изборът на Михаил Миков за председател на БСП е единствената тема за разговор в родното градче на шефа на парламента. По улиците, в офисите, в кафенето - всички се вълнуват, че землякът им ще кове политиката на левицата, признава секретарят на общината Ваня Велкова. Дори и оперативката в понеделник започнала с разкази от видяното по телевизията.

"Хората са от различни партии, но всички признават, че за нашия град изборът му е чест Всички се радваха и на детето в национална носия, което Миков вдигна на ръце. Малцина знаят, че това е нашата Яна - Яна Миткова от Кула", доволна е Велкова.

След Димитър Попов, който беше министър-председател, Миков е вторият човек от Кула, който се е изкачил на толкова висока длъжност - председател на парламента, а сега и лидер на социалистическата партия.

"Днес денят ни започна с писане на поздравление до нашия съгражданин за избора му на високия партиен пост", сподели и председателят на общинския съвет на БСП в града Николай Ненов. "Миков членува в нашата партийна организация. Идва редовно на събрания, не пропуска годишните отчети плаща редовно членския си внос.

Когато дойде, общува с всички ни", твърди местният лидер. Според него е избран, защото е диалогичен човек, може да намери общи теми за разговор и с царя, и с пъдаря. Сега на БСП са нужни такива хора - да не горят мостовете към другите, а да ги създават.

В Кула единствено майката на Михаил Миков - г-жа Венета Микова, посреща избора му на върха в БСП с тревога. Защото това е отговорност и голяма ангажираност. "Той и досега нямаше много време за децата си, за нас с баща му, но все прескачаше да ни види. Сега все по-трудно ще ни бъде", споделила старата жена пред съседите си.
И докато в Кула ликуват за избора, който вдига самочувствието им на достойни граждани на републиката, във Видин социалисти мърморят. Признават, че на последния пленум на общинската организация са били дадени указания да не се гласува за него.

Враждата между общинското и областното ръководство на партията е от няколко години. А Миков се числи към областното, бил е и негов председател. "На конгреса беше апаратът, активът на партията и той избра познатото, избра статуквото", споделя, но анонимно, един от критиците на Миков. "Избраха го тези, които не го познават, избра го провинцията", отива още по-далеч той. "Не му стигнаха силите на Станишев да наложи друг човек. Все пак Драгомир Стойнев, зад когото застанаха София и Пловдив, е непознат, и следователно непредсказуем. Ами ако тръгне да прави нов устав, събере нов екип, възлага нови задачи и поиска по-активна работа? Затова нека се заложи на познатото, доказано е бил мотивът на 377-те делегати, дали гласа си за Миков", смятат критиците на новия БСП шеф.

Във Видин изтъкват още, че Миков не обича организационната работа, не се занимава с идеология. Но и противниците в собствената му партия признават, че той е консенсусна личност. А такава й трябват на БСП сега. С него след изборите ще са възможни всякакви коалиции. Дали обаче това е за доброто на БСП или не, ще види още през идващата есен, коментират във Видин. Има и такива, които го виждат на върха в партията до след предсрочните избори. "БСП губи и той подава оставка", пророкуват те.

Талисманът Яна го ориса за победа

Новият председател на БСП Михаил Миков имал таен талисман за конгреса. Слънчевата Яна Миткова от град Кула се оказа момиченцето, което поздрави на трибуната Миков веднага след обявяването на официалните резултати. Хлапето вдъхнови новия соцводач да припомни социалистическия лозунг: "Дръж се, Куба, Кула е с теб!".

Яна пристигнала в София от Кула заедно с татко си Митко Николаев, който бил в групата от Видинско като делегат на конгреса на социалистите. Яна се разходила за кратко около НДК с татко си, докато вървяла закритата част на форума. Но още преди да станат ясни резултатите от първи тур, двамата отново били в НДК. Социалисти от Кула предупредили семейството на Яна да не забравят да вземат народната носия на чаровницата. "За всеки случай", смигнали си заговорнически червените край Дунав. "Предчувствахме, че Миков ще спечели лидерската битка", радваха се в неделя вечерта делегатите от Видинско. Затова и щом Миков излезе на балотаж с Драгомир Стойнев, малката Яна се преоблякла в народната носия и зачакала. Обявяването на резултатите от втория тур не се забави и минута след 20.00 часа детенцето взело и роза в ръка. Докато членовете на Мандатната комисия отиваха към конгресната зала, по кулоарите се разнесе новината, че Миков е новият лидер на БСП. А Яна грейна на трибуната на финала на конгреса. "Всичко стана импровизирано, но поздравът се хареса на всички, защото беше много непринуден и искрен", сподели вчера общинският лидер на партията в Кула Николай Ненов.

Момиченцето е от началните класове на училище "Васил Левски" в Кула. Много добро дете е - ученолюбиво и любопитно за света, похвали я Ненов. Баща на Яна - гостът на конгреса Митко Николаев, работи като охрана на "Дунав мост" 2. А майка й Цветелина е застраховател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай