Край на цирковете в парламента

Следим избраниците онлайн, отчитат всяка стотинка

Край на цирковете в парламента | StandartNews.com

София. Българският парламент ще работи като Европейския. Нови правила ще сложат край на вечните циркове между управляващи и опозиция в пленарна зала. Искаме препирните между партиите да бъдат сведени до конструктивен диалог на експертно ниво по законите, съобщиха пред "Стандарт" източници на "Позитано" 20.

Те обясниха, че ще има сесии на Народното събрание. Примерното разпределение в месеца е 2 седмици работа в комисии, 1 седмица гласуване на законите и 1 седмица срещи с избирателите. В комисиите партиите изпращат своите експерти по съответните теми. Реалната работа по нови закони и без друго е комисиите, аргументират депутати революционните промени в правилника.

Пазенето на кворума обаче ги задължава да стоят по банките, вместо да се срещат с избирателите и да имат време да се концентрират по законодателни текстове. Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че до 30 май ще бъдат обобщени всички предложения по правилника. Зам.-шефката на депутатите Мая Манолова е поканила днес граждански организации, които да коментират идеи за нови правила на НС.

Приемните на депутатите по региони ще бъдат оповестявани на сайта на парламента, каза пред "Стандарт" Манолова. Целта е хората да знаят какво правят избраниците им и къде могат да ги открият, за да споделят проблеми, допълни още тя. Манолова бе категорична, че ще се премахнат и всички безотчетни разходи на депутатите. Червената фурия е безкомпромисна в това си настояване и ще иска всяка стотинка от бюджета на парламента да се знае за какво е похарчена.

Сред промените са и по-голямо участие на неправителствени организации в ресорните комисии и контрола на министрите. Членовете на правителството няма да бъдат препитвани по конкретни въпроси, а по цели теми. И докато са в пленарна зала, ще може да им се задават въпроси от избраниците. До сега министрите отговаряха по точно питане, а 1 депутат имаше право само на 2 въпроса в рамките на парламентарен контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай