Конгрес на БСП бистри оставката на Нинова

Нинова пое цялата отговорност за резултатите от евровота и подаде оставка като председател на партията

Конгрес на БСП бистри оставката на Нинова | StandartNews.com

Петото заседание на 49-тия конгрес на БСП ще се проведе в зала 1 на НДК от 10.00 ч. То бе свикано с решение на Националния съвет на партията от 28 май 2019 г. Петата сесията на най-висшия партиен форум се свиква по искане на лидера на БСП Корнелия Нинова, която пое цялата отговорност за резултатите от евровота и подаде оставка като председател на партията.

Съгласно Устава на БСП конгресът е органът, който може да констатира оставката й. Именно това е една от точките в дневния ред на заседанието. Друга важна точка е стартиране на процедура за пряк избор на лидер на БСП. Основният партиен документ предвижда председателят на БСП да се избира чрез пряк вътрешнопартиен избор по ред и условия, определени от Националния съвет на партията. Вотът за лидерското място се счита за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на БСП.

Прекият избор на председател на партията бе една от промените в Устава, които инициира самата Корнелия Нинова още след като оглави БСП.

Междувременно седмиците преди свикване на конгреса редица структури на партията от цялата страна подкрепиха Корнелия Нинова и изразиха несъгласие с нейната оставка. Сред тях са организациите на БСП в Стара Загора, Пазарджик и редица други.

Най-висшият партиен орган ще се занимае с Политически доклад на Националния съвет на БСП „За резултатите от преминалите избори за членове на Европейския парламент и готовността на БСП за предстоящите местни избори“. Ориентировъчната програма предвижда да се проведат и разисквания по доклада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай