Комисия следи парите от публичния инвестиционен фонд

Комисия следи парите от публичния инвестиционен фонд | StandartNews.com

София. Разпределянето на средствата от публичния инвестиционен фонд ще се следи от новосъздадена комисия от няколко министъра. Това каза на срещата с представители на граждански организации премиер-министърът Пламен Орешарски. Орешарски допълни, че относно публичен инвестиционен фонд от 500 милиона – е важен начинът, по който ще бъдат разходване средствата.

 

Решихме 500-те милиона от публичния инвестиционен фонд да се разпределят при едно по-широко обсъждане. Крайното разпределение е излязло миналата седмица. Ще се изразходват като средствата от публичните инвестиционни фондове, обясни той.

 

По думите му, контролните механизми при изразходване на публичните средства са в тази група с допълнителни мерки по отношение на отчетност. По бюджетните правила, отчетите на бюджета ще са следващата година. От 90-те години съм забелязал, че отчетите не предизвикват публичен интерес, подчерта Орешарски.

 

Той обясни, че една от политическите сили е намерила асиметричност при разпределяне на средства, "от 500 милиона – около 350 бяха разпределени по общини, а останалите за републиканските пътища". От тези 350, които по-пряко засягат общините, сме се постарали, максимално равномерно да ги разпределим. Във Варна има три проекти – за реконструкция на спортна зала, изграждане на съдебна сграда, стартиране напроет за пристанище Варна, каза още Пламен Орешарски.

 

Във връзка с темата за мръсния въздух Орешарски заяви, че проблемът с чистия въздух в градовете е финансов проблем на цялото общество, а не само на общините. "Автобусите „Икарус" видимо го замърсяват, но и нашите автомобили също – прекалено малко са българските граждани, които имат възможност да карат модерни автомобили или такива с катализатор. Без да защитавам Столична община, разбирам, че не е толкова лесно еднократно да се сменят тези модели автобуси на градския транспорт", коментира той.

 


"По отношение на „Топлофикация" – говорили сме с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за подобряване на системите за управление на „Топлофикация". Фандъкова има идеи, нейните експерти също – те ще направят едно по-добро управление чрез мениджърски договори, но това решение не е окончателно. Ще съдействаме на Столична община за по-добра отчетност и по-добра работа на „Топлофикация"", каза още Пламен Орешарски.

 

"Публичният сектор винаги е беден. Практиката на най-богатите страни, не винаги, но най-често се получава така – те имат и по-голям дефицит, като подчерта, че проблемите за канализациите и пречиствателните станции по курортите, като на „Слънчев бряг" и Витоша са видими и са въпрос на много средства да бъдат обезпечени финансово и в насока строителството.

 


"Що касае опитите да дадем по професионална посока в средното образование и във висшето – съществувалите в миналото техникуми не са актуални – днес трябва да търсим по-атрактивните форми, подчерта Орешарски. Осигуровките – не това е най-важното, важно е да обучим учените си така, те по-лесно да си намират работни места. Структурата на нашата безработица показва – свободните места не съответстват на свободните квалифицирани кадри. Въпросът с квалификациите на кадрите по време на срещите с бизнеса винаги са излизали на първо място. Сега образованието заема е едно от първите места – това е добър сигнал, за да знаем къде на насочим усилията си и как да развием икономиката си", каза още Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай