В Берлин ще празнуват ли годишнина на Хитлер?

Екатерина Захариева отново коментира проблемите със Северна Македония

В Берлин ще празнуват ли годишнина на Хитлер? | StandartNews.com

Две немскоезични издания и днес обръщат внимание на спора между България и Северна Македония. В обширно интервю за "Ди Велт" българската външна министърка Екатерина Захариева обяснява защо България блокира процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС.

В интервюто за "Ди Велт" Захариева твърди, че подкрепата на България за започване на присъединителни преговори със страните от Западните Балкани винаги е била последователна, но не и безусловна.

На въпрос кои точно елементи от въпросното споразумение не са били спазени Захариева обяснява, че работата на експертната комисия от историци, която е трябвало да реши спорни исторически въпроси, е била прекратена от правителството в Скопие преди около година с необяснимия, според Захариева, аргумент, че в Северна Македония предстоят избори.

Външната министърка споменава и инфраструктурни проблеми. Според нея, Северна Македония не е предложила нито един инфраструктурен проект в източно-западна посока, който да залегне в присъединителния бюджет на страната. България чакала от година и половина отговор и на предложената от София тригодишна програма за образование и култура.

"Най-трудната тема е свързана с неоснователните упреци, които се отправят от доста време - твърди се, че не признаваме правото на македонците на самоопределение или правото им да наричат езика си както намерят за добре", казва Захариева,

В тази връзка Захариева уточнява, че България не отрича правото на Северна Македония на самоопределение.

Към края на интервюто Захариева изразява недоволството си от факта, че само между 1 септември и 20 ноември в македонските медии са били публикувани 14 699 отрицателни статии за България, докато през същия период в България е имало 450 положителни публикации за съседната страна.

Захариева изказва недоумение и от обстоятелството, че в Скопие бе отбелязана 40-тата годишнина от смъртта на диктатора Тито. По този повод българската външна министърка казва: "Това е все едно на кмета на Берлин да му хрумне да отбелязва годишнината от смъртта на Хитлер".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай