Кметът мениджър

Кметът мениджър | StandartNews.com

Градоначалникът превърна Бургас в перла с пълна промяна за остров Св. Анастасия и транспорта

Той стана Кмет на годината. За 7 лета начело на Бургас преобрази града. Докара за перлата на Юга над 300 млн. лв. от Брюксел. Работохолик. Баща на три деца.

Кметът на Бургас Димитър Николов за мнозина е отличникът, който кове в родината си българската мечта. И доказва, че човек тежи като камък на мястото си. Както и че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Затова за мнозина не бе изненада, че преди дни порталът на българските общини kmeta.bg обяви Димитър Николов за Кмет на 2014 година. Ако градоначалниците в България получаваха оценки, то управникът на Бургас щеше със сигурност да е пълен отличник, казват подчинените му. През годините той се доказа като блестящ мениджър. Разцветът на Бургас превърна града във витрина на управлението на ГЕРБ. Икономическият скок в региона донесе на градоначалника колегиална завист, но и голямо признание. "Да бъдеш оценен от свои колеги носи друго, по-специално значение на тази награда", признава Николов и не крие, че е приятно изненадан. Завършил висше образование в Икономическия университет в Москва, специалност "Стопанско управление". Бургазлии го познават като блестящ мениджър, ръководил дълги години успешно фабриката за шоколадови изделия "Победа", както и като един от най-дейните общински съветници.

Кметът на Бургас изглежда видимо спокоен, но под уравновесената му външност се крие истинска машина. Той е работохолик по природа, свръхамбициозен и рядко си дава почивка. Ентусиазмът му заразява всички около него. Подчинените му още помнят първия работен ден на кмета през 2007 г. Втрещен от летаргията, обхванала чиновниците, той издал безпрецедентна заповед, с която забранил на всички да употребяват изразите "не знам" и "не мога". Правилото е валидно и до днес, а Николов доказа, че невъзможни неща няма. Хората от екипа му смятат, че той притежава всички качества на съвременния европейски политик. Уравновесен и сдържан, но в същото време елегантно настъпателен. Бургаският кмет знае как да отстоява интересите на града и когато се налага, воюва на всички фронтове за това. Владее до съвършенство всички тънкости на дипломацията и знае кога и колко да отстъпи. Може би и затова тази година той бе избран за зам.-председател на ГЕРБ.

Модерната политика е един от ключовете към успеха на градоначалника. От началото на първия мандат до момента Николов и екипът му са спечелили за морския град над 300 милиона лева по европрограми. 130 милиона от тях са за мегапроекта за интегриран градски транспорт, който е пилотен за България и който поднови целия автопарк на градския транспорт. Друга гордост на кмета е изграждането на пътния възел на изхода на града в посока Созопол, който реши проблема с огромните задръствания. Списъкът с уникалните за Бургас проекти е дълъг и сред тях е фестивалът на пясъчните скулптури. Морският град е единствен у нас, който предлага зрелищното събитие.
С европейски средства общината превърна занемарения остров Света Анастасия в атрактивна туристическа дестинация. За него местните власти спечелиха 6,5 милиона лева. Други 6 милиона вече са привлечени за линеен ускорител.

Последната победа на кмета е обявяването на Бургас за Европейски град на спорта през 2015 г. Изборът дойде след люта битка с още 20 града от цяла Европа, а напористият кмет успя да вербува за каузата световната легенда Сергей Бубка.

Едно от най-силните качества на Николов е способността му да мисли стратегически и с няколко хода напред. Готов е да приеме в кабинета си всеки бургазлия, който се нуждае от помощ. Никога не бяга от неудобни въпроси, но е обявил личния си живот за тема табу.

Вече 7 години той пази семейството си от светлините на прожекторите. Не обича да говори и за себе си извън професионалните си ангажименти.

Съпругата на Николов работи като редови преподавател в математическата гимназия в Бургас. Семейството има три деца - две момчета и едно момиче. Най-малкият наследник на кмета Захари е само на 4 години, а най-голямото му дете е на 15 г.

Хобито на кмета е подводният риболов, но през последните години все по-малко му остава време за гмуркане. Харесва исторически книги, а в колата си обикновено слуша албумите на "Пинк Флойд".

Градоначалникът отдавна е спечелил сърцата на бургазлии. Съгражданите му отсега са готови да му дадат трети мандат. Той обаче твърди, че е още рано да мисли за избори. "Има време, нека всичко да е по реда си. След нова година ще реша дали да се кандидатирам", лаконично отговаря Николов и напълно в стила си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай