Кирил Петков за Борисов: Ако иска да си говорим, да се обади

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" коментира актуални въпроси

Кирил Петков за Борисов: Ако иска да си говорим, да се обади | StandartNews.com

"Това, което искам да кажа на Борисов, е - първо, ако иска да си говорим, може винаги да се обади, а не да си говорим през медиите. Надявам се в първите дни на септември да продължим комуникацията."

Това заяви в Благоевград съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Второто, което ме притеснява много е, че миналият път, когато правителството падна, беше главно заради поръчките за ремонт на пътищата. Ние искахме да ги пуснем напълно прозрачно - парите да отиват за ремонт, а не в чували. Това, което в момента се случва, е министър Цеков пуска отново поръчките по най-прозрачния начин - електронно и на най-ниска цена. И сега въпросът ще бъде, дали същите икономически интереси, които свалиха миналото правителство, ще започнат да клатят и сегашното? Защото знам, че става дума за стотици милиони и най-вече за честното строителство," добави Кирил Петков.Не виждаме нищо реално откъм антикорупционни дела, така Петков коментира действията на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

"Моята вяра към изпълняващия длъжността главен прокурор г-н Сарафов е под всякаква критика. Виждаме, че до този момент той единствено се занимава с полуполитически дела. Затваря разследването за пачките и кюлчетата, затваря "Барселона гейт", а не виждаме нищо реално откъм антикорупционни дела. Днес виждаме поредното разследване за "Турски поток" и руската връзка. Чуваме ли нещо за тези дела - не.", продължи с атаките си Кирил Петков..

По повод изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че не е доволен от назначенията, които общото им правителство прави, Петков се оплака, че Борисов не говори с него по телефона и се зарече, че няма да отстъпи от приоритетите за прозрачност при ремонта на пътища и се надява, че всички, които подкрепят това правителство, ще са стабилни.

„Септември трябва да го разграфим по ден. Има страшно много закони, които трябва да се случат в септември. Трябва да оправим заедно с ГЕРБ антикорупционния закон и се надявам, че ще имаме един истински закон”, добави Петков.

"Ако искаме да се занимаваме с реални неща за промяна, трябва да се занимаваме със законите за Плана за възстановяване и устойчивост, с Шенген", каза още Петков.

По повод убийството на Алексей Петров, Кирил Петков коментира, че е "безумно" през 2023 г. да има показни убийства и едновременно с това службите за сигурност да не бъдат реформирани.

Въпросът към ГЕРБ е защо три месеца не се вкарва закон за реформа на службите. ГЕРБ трябва ясно да се определят с президента ли са или са за реформи на службите, заяви още Петков.

 

„Г-н Божков знаете, че е обвинен по закона „Магнитски”. Знаете, че обвиненията за даване на подкуп са към г-н Горанов, също по този закон. И сега е важно да се разбере, след разследванията на прокуратурата - ще има ли оневиняване и прикриване, от моя гледна точка, или ще се стигне до някакви истини? Знаем, че „Магнитски” беше даден и на двамата. Очаквам прокуратурата и българския съд да си свърши работата, без да се вляе от политическите събития”, коментира Петков относно казуса с Васил Божков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай