Кирил Петков изпрати свой човек в Скопие. Защо?

Тече подготовка за среща между премиера и Димитър Ковaчевски

Кирил Петков изпрати свой човек в Скопие. Защо? | StandartNews.com

Активна подготовка за предстоящата срещата между Кирил Петков и бъдещия премиер на Република Северна Македония Димитър Ковaчевски. Външнополитическият съветник на Петков - Весела Чернева, е била в Скопие с тази цел, съобщиха за "По света и у нас" от Министерския съвет.

Дни преди Консултативния съвет за национална сигурност при президента по въпроса за Скопие - експерти предупреждават, че все още няма никакъв прогрес в работата на Съвместната историческа комисия.

Новината за посещението на Весела Чернева в Скопие, потвърдена за БНТ, маркира активната фаза в усилията на кабинета да активизира диалога със Скопие.

Предстоящата среща между българския министър-председател и Димитър Ковачевски, който в средата на януари трябва да положи клетва като премиер на Република Северна Македония, трябва да надгради българската позиция към Скопие. Поне такива са очакванията на Кирил Петков.

Петков вече заяви, че ще бъдат създадени комисии за съвместно развитие на икономическите и бизнес отношения, културата и туризма. Така както е записано в Договора за приятелство и добросъседство и в Коалиционното споразумение на управляващите.

Експерти обаче предупреждават: в Скопие все още няма воля за разрешаване на натрупаните с десетилетия проблеми около историята и правата на хората с българско самосъзнание.

Весела Чернева е била в Скопие на 2 януари по директна заповед на Кирил Петков. Двете страни подготвят срещата Петков-Ковачевски, която анонсира самият Петков с идеята за надграждане на българската позиция към Скопие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай