Кирил Петков открехна вратата. Новите шефове на регулаторите

Каза какви трябва да са новите назначения

Кирил Петков открехна вратата. Новите шефове на регулаторите | StandartNews.com

Съпредседателят на „Продължаваме промяната” открехна вратата за новите шефове на регулаторните органи, които предстои да бъдат избрани от това Народно събрание.

ПП-ДБ ще разчита сериозно на ДПС за избора на нови ръководства на регулаторите, стана ясно от интервю на Петков за Дарик радио. Тази седмица председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че тежестта на Движението в ръководството на регулаторите ще е една трета – съразмерно на участието при гласуването на съответните решения.

Петков не коментира обявената от Атанасова квота, но обяви, че предпочита начело на регулаторите да застанат политически лица, а не независими експерти. „Вече не вярвам много на идеята за независими експерти. Има опасност те да са много зависими от други хора. По-добре е всяка партия да сложи политическо предложение, да не се слагат незнайни имена“, каза Кирил Петков.

По думите му критиките, че няма напредък в правосъдната реформа, не са основателни и новите механизми за контрол вече са налице. "Нашите критици казват "голямата промяна направихте", от Гешев на Сарафов. Но независимо какъв е моралният компас на Сарафов, всяко движение оттук нататък и всяко решение той трябва да го прави, имайки предвид, че някой ден той може да бъде разследван от независим съдия", заяви Петков.

Според Петков ПП-ДБ и ГЕРБ продължават да не си вярват, но вярват във възможността все пак да постигат общи цели. В отговор на въпрос не е ли притеснително, че премиерът Денков като че ли не може да отстранява отделни министри, Петков отвърна, че министър-председателят успява да овладява страстите.

„Те с Мария Габриел работят добре. От тази гледна точка, ако всеки път, когато ние искахме оставката на министъра  и всеки път, в който от ГЕРБ искаха оставката на министъра, ние вече нямаше да имаме правителство", каза Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай