Христо Иванов каза какво ще стане, ако оцелее кабинетът

ДБ ще подкрепят френското предложение за Северна Македония

Христо Иванов каза какво ще стане, ако оцелее кабинетът | StandartNews.com

Дори и да оцелее кабинетът на косъм благодарение на това, че има един или двама депутати отгоре вповече, отколкото опонентите, това пак няма да бъде мнозинство, което може да осигури стабилно управление на България.

Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов пред Нова телевизия.  При всички положения трябва да се потърси нова формула за подкрепа на правителството, настоя съпредседателят на ДБ.

Ако не отворим нова политическа страница, колкото и да е трудно това - с грешки или къси съединения, се обричаме на много тежки времена, предупреди Христо Иванов. 

 Според него трябва да се направи всичко възможно за запазване на настоящия кабинет. Готови ли са ГЕРБ да разберат, че трябва да се намери формат, в който депутатите им да ни подкрепят, но да останат в чистилището извън изпълнителната власт?, запита той. 

Иванов не знае дали коалицията ще събере 121 депутати, за да оцелеят от вота на недоверие, внесен от ГЕРБ. Депутатите не били избрани, за да върнат на власт ГЕРБ и ДПС, а да гласуват по съвест. ГЕРБ и ДПС загубили времето да се изчистят и да покажат, че имат балансирана оценка, като двете партии трябва да останат в чистилището извън изпълнителната власт. 

Освен правителствената криза, България се изправя пред важно решение за Северна Македония, като ние сме напът да го провалим, което налива допълнително масло в огъня, предупреди Иванов.  Според него Слави Трифонов се опитва да експлоатира темата за Северна Македония за вътрешнополитически облаги. Френското предложение е изключително добро за България предложение, което ние сме напът да изхвърлим в коша, изтъкна Христо Иванов.

Когато не успеем да разгледаме това предложение, а то е много добро за нас, това ще бъде национално предателство. 

 "Ако Македония не впише българите като държавотворен народ, няма да има преговори за ЕС, няма да вдигнем ветото", категоричен бе Христо Иванов, който още веднъж нападна Слави Трифонов като безотговорен, за да замеря премиера с темата "Северна Македония". 

ДБ ще подкрепят френското предложение за Северна Македония, ако то влезе за обсъждане в пленарна зала в парламента. Франция се ангажира да ни помогне и когато казвам, че предложението е добро за България, го казвам, защото самият външен министър в оставка Теодора Генчовска също го потвърди в Народното събрание, каза още Христо Иванов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай