Христо Грозев проговори. Страхува се от убийство или отвличане

Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания, каза журналистът

Христо Грозев проговори. Страхува се от убийство или отвличане | StandartNews.com

Разследващият журналист Христо Грозев, когото Москва обяви за издирване заради разследванията му срещу престъпленията на Русия, проговори пред Нова тв и бТВ. Той даде специални интервюта.

ВИЖ ОЩЕ: Две бомби от Христо Грозев. Защо в България е опасно за него?

Прецедент е Русия да включи чужденец в списъка на ФСБ за издирване, каза Грозев за Нова тв. И допълни, че най-много се страхува от хората, които могат да решат да „вършат услуга” на Кремъл, отвличайки го или посягайки на живота му.

„Страхувам се от това, което на руски наричат „екцес на изпълнителя” - някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл – да причини смърт или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск”, каза Христо Грозев. И допълни: "Ако трябва определя откъде най-вероятно ще дойде опасността, тя идва от такива военизирани наемници като "Вагнер", които в борбата си да покажат пред руското общество, че те са по-ефикасни от официалните власти, биха могли да извършат такова престъпление.".

Вчера ГЕРБ, ДПС, „Продължаваме промяната” и Демократична България остро реагираха срещу опитите на Москва за саморазправа с български журналист. ГЕРБ сезира ЕНП, а ДПС – либералите в Европа и света за посегателството върху свободата на словото у нас.

Грозев не знае защо е включен в списъка на ФСБ. Наел е адвокати в Русия. „Те не могат да разберат в какво точно съм заподозрян и обвинен”, каза журналистът.

„Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от наши информатори, да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас”, каза Грозев. Той е част от разследваща мрежа „Белингкат”. Екипът се състои от шестима журналисти. Грозев не разкри в коя страна, дори и на кой континент се намира в момента. 

 „Не го правя нарочно. Но когато бях обявен за федерално търсене, бях на друг континент, затова се наложи да остана”, каза Грозев.

„Поне от 2-3 години не само аз, но и колегите от „Белингкат”  имаме особен режим на пътуване, с купуване на билети в последния момент, за да не можем да бъде лесно разгадано къде пътуваме, какво разследваме. Сега нещата минават на качествено друго ниво. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл”, каза Грозев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай