Хората на Слави обсъждали референдум за помощта за Украйна

Този референдум нямаше да бъде успешен, защото прагът за действителност е прекалено голям

Хората на Слави обсъждали референдум за помощта за Украйна | StandartNews.com

Партия "Има такъв народ" иска да се облекчат правилата за провеждане на референдуми. Депутати обявиха, че ще инициират създаването на работна група с участие на всички парламентарно представени формации. Тя трябва да подготви промени в Закона за прякото участие на гражданите. Председателят на комисията за взаимодействие с гражданското общество Станислав Балабанов напомни, че "Има такъв народ" е създадена заради референдума от 2016 г., свикан от "Шоуто на Слави".

Според Балабанов сегашните правила са дори вредни: "Ще направим правилата така, за да може един референдум да се организира и да се провежда по нормален начин, защото сегашните правила, за съжаление, стопират тези граждански процеси".

Заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева добави, че в ИТН са обсъждали да се проведе референдум за и против военната помощ за Украйна: "Който и да беше инициирал този референдум - дали 1/5 от народните представители, каквато ние нямаме, дали президентът и Министерският съвет, този референдум нямаше да бъде успешен, защото прагът за действителност на референдума е прекалено голям".

Според сега действащия закон предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

ИТН подготвя и промени в Закона за политическите партии, с който отново да се опитат да прокарат идеята си за партийна субсидия от 1 лв. на глас и отмяна на безвъзмездното ползване на имоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай