Неделя,

Хората на Слави обсъждали референдум за помощта за Украйна

От: Рачо Рачев, кадър Фейсбук -
1213
Хората на Слави обсъждали референдум за помощта за Украйна
A
A
A

Партия "Има такъв народ" иска да се облекчат правилата за провеждане на референдуми. Депутати обявиха, че ще инициират създаването на работна група с участие на всички парламентарно представени формации. Тя трябва да подготви промени в Закона за прякото участие на гражданите. Председателят на комисията за взаимодействие с гражданското общество Станислав Балабанов напомни, че "Има такъв народ" е създадена заради референдума от 2016 г., свикан от "Шоуто на Слави".

Според Балабанов сегашните правила са дори вредни: "Ще направим правилата така, за да може един референдум да се организира и да се провежда по нормален начин, защото сегашните правила, за съжаление, стопират тези граждански процеси".

Заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева добави, че в ИТН са обсъждали да се проведе референдум за и против военната помощ за Украйна: "Който и да беше инициирал този референдум - дали 1/5 от народните представители, каквато ние нямаме, дали президентът и Министерският съвет, този референдум нямаше да бъде успешен, защото прагът за действителност на референдума е прекалено голям".

Според сега действащия закон предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

ИТН подготвя и промени в Закона за политическите партии, с който отново да се опитат да прокарат идеята си за партийна субсидия от 1 лв. на глас и отмяна на безвъзмездното ползване на имоти.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички