Вторник,

Хасан Адемов за мерките на кабинета: Закъснели са

От: Стандарт -
1216
Хасан Адемов за мерките на кабинета: Закъснели са
A
A
A

Бяха представени мерки, които са крайно закъснели. В голяма част в страните в Европа вече са в ход. Не са достатъчно фокусирани. Трябва всички да бъдат подпомогнати.

Това каза депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов в предаването "Денят започва" по БНТ.

Инфлацията за май достигна 14%, което означава, че темповете, с които нараства докато се получи подкрепата, доходите ще бъдат изядени от инфлацията. Затова казвам, че са закъснели. Националният съвет за тристранно сътрудничество прие документ, който не е разписан от законите. За да влязат в действие тези мерки, трябва да влязат в сила съответните закони.

Най-рано бюджетната процедура може да влезе в парламента в средата на следващата седмица.

За да могат увеличените размери на пенсиите да влязат в джоба на българските пенсионери, до 25 юни всички закони трябва да бъдат приети и да бъдат публикувани в Държавен вестник, за да може от 7 юли новите размери на пенсиите да бъдат актуализирани, посочи Адемов.

По думите му никой от народните представители няма интерес да бави законодателната инициатива, особено когато става дума за бюджет и не може да има забавяне в тези промени.Надяваме се управляващите да се разберат помежду си. Ако те го направят, процедурата ще бъде бърза. Всички опити да се обвини опозицията са неоснователни, добави депутатът от ДПС.

Адемов отбеляза, че предложението за увеличение на минималната работна заплата трябва да е на Министерския съвет, а не на Народното събрание.

Министерство на труда трябва да знае, че не Народното събрание приема увеличението на минималната работна заплата, а Министерският съвет. Ако в рамките на Министерския съвет не е ясна политиката и какво трябва да се предприеме, това е категорично неприемлив начин на правене на политика. Народните представители не можем да даваме предложение за минималната работна заплата, обясни още депутатът.

Адемов коментира и увеличението на пенсиите от 1 юли.От 1 юли се увеличават пенсиите за осигурителен стаж и възраст, без добавката от 60 лв. Към момента пенсията е 370 лв. за стаж и възраст. Сега се предлагат 10% по швейцарското правило. Към тези 407 лв. се добавят 60 лв. антиинфлационна добавка и се получава пенсия от 467 лв., отбеляза Адемов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички