Категорично: НСО решава кой да бъде охраняван

НСО е към президента и той утвърждава основните звена в нея и числения състав

Категорично: НСО решава кой да бъде охраняван | StandartNews.com

Националната служба за охрана (НСО) е към президента и той утвърждава основните звена в нея и числения състав, съобщи в сутрешния блок на бТВ депутат от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия за контрол над службите Димитър Лазаров.

По  думите му това е регламентирано в Закона за НСО, а кой да се охранява зависи единствено от началника на службата, който пък се назначава от държавния глава.

„Тук еднолично той назначава началник и негов заместник. До 2015 г. нямаше Закон, как може да се отнеме нещо, което не е съществувало. Нямаше закони за службите – нито за Държавна агенция разузнаване, нито за Националната служба за охрана, нито за Военна охрана. Имаше едни постановления“, така Лазаров коментира твърдението на президента Радев, че със законовите поправки са ограничени правомощията на държавния глава в НСО.

Депутатът заяви, че в Закона е записано, че началникът на службата по своя инициатива или по искане на президента го информира по поставените задачи. „Началникът на службата ежегодно изпращат доклад на президента за дейността. Какви още правомощия иска президентът?“, посочи той.

Лазаров обясни, че освен премиера, президента и председателя на Народното събрание, НСО може да охранява чужди представители със същия ранг. При непосредствена опасност могат да охраняват депутати, членове на семействата на държавния глава, премиера и на председателя на НС – по преценка на една комисия.

„Тази комисия се ръководи от началника на НСО, който е назначен от президента. Заместниците му са назначени от него“, каза Лазаров.

На въпрос коя партия има мнозинство в комисията, решила да се охраняват почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от същата партия Делян Пеевски – той отговори, че това няма значение, защото председателят на комисията определя дневния ред.

Във въпросната комисия участват още главният секретар на МВР и шефът на ДАНС. Лазаров отхвърли думите на държавния глава Румен Радев, че охраната на Доган и Пеевски зависи от изпълнителната власт и от премиера Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай