Кърпят бюджета с пари от кметове и министри

Кърпят бюджета с пари от кметове и министри | StandartNews.com

Връщат в хазната до 160 млн. лв. от програмата за развитие на регионите

Отворилата се дупка в бюджета ще се пълни и с пари на министри и кметове, които не са успели да изхарчат. Става въпрос за средства, отпуснати по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

За тази година парите по нея бяха почти 500 млн. лв. За тях общини и министерства подготвят проекти, след одобряването на които могат да сключват договори с изпълнители и да се разплащат с тях. Проект на Постановление на Министерски съвет предлага в правилата за програмата да бъде записано, че парите, за които не са сключени договори с изпълнители до 15 септември, трябва да бъдат върнати в държавния бюджет от съответните министерства или общини. Мотивите са, че средствата няма да могат да бъдат изразходвани по предназначение до края на съответната година, ако договорите с изпълнителите бъда сключени на по-късен етап. В момента документът е публикуван за обществени консултации, които ще приключат на 5 септември.

До 160 млн. лв. ще бъдат върнати обратно в държавния бюджет, ако проектопостановлението бъде прието в този вид. След допълнително отпуснатите 210 млн. лв. за програмата към първоначалните 500 млн. лв. общият й бюджет за 2014 г. възлиза на 710 млн. лв. Към 15 август общините, министерствата и ведомствата, имащи достъп до тези средства, са сключили договори за изпълнение на проекти, възлизащи на близо 550 млн. лв. Ако до 15 септември нови не бъдат подписани, бенефициентите ще трябва да върнат в бюджета максимум 160 млн. лв., показват сметките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай