Избраха комисиите в НС. Контролът над СРС на ротация

Депутатите избраха състав и ръководство на 22 постоянни комисии

Избраха комисиите в НС. Контролът над СРС на ротация | StandartNews.com

Парламентарните комисии започват работа. Днес Народното събрание избра състава и ръководството им.

Комисията за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще се председателства на ротационен принцип за една парламентарна сесия. Първи шеф през настоящата пленарна сесия ще е Светлин Стоянов от "Има такъв народ", втори ще е бившият МВР-шеф Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС).

"Има тъкъв народ" оглавиха 7 постоянни комисии. Те ще председателстват едни от най-важните ресори в работата на парламента.

Любомир Каримански поема Комисията по бюджет и финанси, Пламен Абровски - по земеделие, Иван Хиновски - по енергетика и климат, Андрей Михайлов - по конституционни и правни въпроси. Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред оглави проф. Николай Радулов, по външна политика - Димитър Гърдев. Силви Кирилов ще бъде председател на Комисията по здравеопазване.

ГЕРБ - СДС получиха ръководството на четири постоянни комисии. Те ще ръководят Комисията по въпросите на ЕС, където председател ще е Томислав Дончев и Комисията по траспорт и съобщения, начело с Росен Желязков. Комисията по културата и медиите оглави Тома Биков. А по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите - Радомир Чолаков.

"БСП за България" също оглавяват четири комисии. Те поемат Комисията по труда и социалната политика, шеф на която ще е Георги Гьоков. Комисията по отбрана ще води Атанас Зафиров, по Комисията по образование - Ирена Анастасова, а по въпросите на децата, младежта и спорта - Иван Ченчев.

Четири комисии получи и "Демократична България". Комисията по околна среда и водите очаквано се председателства от Борислав Сандов, а по по дигитализация, електронно управление и информационни технологии - от Ивайло Мирчев. Комисията по прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество ще е начело с Цецка Бачкова. Комисията по политиката за българите извън страната оглави Антоанета Цонева.

ДПС имат председатели на две постоянни комисии. Комисията по икономическата политика и туризъм се ръководи от Йордан Цонев, а по по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление - от Халил Летифов.

"Изправи се БГ! Ние идваме" се отказаха от председателски места в комисиите, но Мая Манолова възрази срещу решението за една от комисиите, свързани с правата на гражданите да отговаря ГЕРБ.

Правилникът предвижда, че народен представител може да членува само в две постоянни комисии. От първото заседание на този парламент от 21 юли досега са заседавали само Временни анкетни комисии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай