Каракачанов: Позицията ни за РСМ е ясна от 30г.

"Добрите отношения не могат да са за сметка на българската идентичност"

Каракачанов: Позицията ни за РСМ е ясна от 30г. | StandartNews.com

“Когато сме формирали програмата за управление и когато отидохме към подписване на договора от 2017 г. с РС Македония, моята позицията и на ВМРО беше много ясна. Тази позиция е от 30 г. откакто съществува независимата държава Македония”, заяви пред бТВ министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

“30 г. не съм се уморил да повтарям, че добрите отношения не могат да са за сметка на българската идентичност. Как може да искаш промяна на позиция, според която се защитава българският национален интерес. Всеки един държавен политик трябва да защитава българския национален интерес, а не партийни пристрастия, подчерта Каракачанов. Ние бяхме първата държава, която призна Македония за независима. Оказвали сме всяческа подкрепа, включително военна, какво ли не. Ние искаме нещо просто. Нямаме против да наричат езика си както желаят. Ако ти си решил да изграждаш нова идентичност, бъди така добър да не го правиш за сметка на българската история”, отбеляза още Каракачанов.

Той подчерта, че 70 г. в Македония се насажда антибългаризъм. Защо трябва да фалшифицираш историята и всичко да е насочено към това да създаваш чувство за омраза и ненавист към българите, попита реторично Каракачанов.

„Искаме промяна на учебниците им по история”, припомни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай