Каракачанов иска казарма срещу джендърството

Наборната служба може да се въведе 2021 г., ако работата за това започне веднага, смята вицепремиерът

Каракачанов иска казарма срещу джендърството | StandartNews.com
  • Наборната служба може да се въведе 2021 г., ако работата за това започне веднага, смята вицепремиерът

"От 2021 година може да се въведе наборната военна служба, ако сега държавата започне да работи по темата. Няма да е лесно, но и няма да е толкова скъпо, колкото се опитват да ни обясняват". Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на Втория национален събор на запасното воинство в България, който се провежда днес и утре в Крънската кория край Казанлък, предаде Дарик радио.

Според Каракачанов, възстановяването на наборната военна служба e абсолютно задължително, тъй като на практика армията няма резерв. Той уточни, че ако сега се случи нещо и се наложи да се мобилизират младите хора, между 18 и 30 години, те ще окажат пушечно месо и лесни мишени. Според министъра на отбраната, крайно време е младите хора да бъдат възпитавани в дух и умения, а не да бъдат джендъри. Министърът допълни, че използваните досегашни аргументи срещу връщането на наборната казарма „вече не важат“, тъй като много страни от ЕС и наши съседски са върнали наборната служба, а в някои никога не е била отменяна.

Оптималният срок за военната наборна служба, според военния министър, е 6-9 месеца. Той предлага за жените и момичетата да е доброволна. "Дори сега да я въведем, сме закъснели", каза Каракачанов.Той отчете като грешка политическото решение за премахването на наборната военна служба преди 12 години. Подобна теза преди ден изразиха и от ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Няколко хиляди ветерани от резерва взеха участие във Втория национален събор на запасното воинство. Сред участниците бе и доайенът на офицерите от запаса 96-годишният капитан Далечно плаване Атанас Илиев. "Близо 20 хиляди са запасните в България", отчете в словото си председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса генерал от резерва Златан Стойков. За приноса и работата си в Съюза, той бе отличен с почетно златно отличие от Върховният комитет на тракийските дружества. Форумът на запасните уважиха и представители на различни институции.

По време на събора, бяха демонстрирани различни бойни техники и способности на Българската армия от воините от 68 бригада „Специални сили“ и ВВС, както и бойни умения от прабългарската школа „Бага-Тур“.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай