Карадайъ: Радев разделя обществото. Избори!

Той даде своя принос за задълбочаване на политическата криза, каза лидерът на ДПС

Карадайъ: Радев разделя обществото. Избори! | StandartNews.com

Румен Радев даде също своя принос за задълбочаване на политическата криза и разделението на обществото. Битката с модела-ГЕРБ разбира като реваншизъм срещу политическите си опоненти. Нарушаването на Конституцията, законите на страната и европейските регламенти стана практика и основна негова характеристика. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на Движението след приемането на бюджета през нощта.

„Призоваваме го да не продължава с нарушаването на Конституцията и да насрочи изборите за 47-мо Народно събрание.”, апелира Карадайъ.

„Парламентът си свърши работата по ангажимента към пенсионерите, гражданите и бизнеса. По предложение на ДПС пенсионерите ще получават по 120 лева на месец до края на годината, 100 милиона лева ще получат общините, 85 млн за земеделието, 70 млн за туризма (ресторантьори, хотелиери и туроператори), 40 млн за пътническите превози плюс 15 млн за отдалечените и планински региони, 20 млн за самоосигуряващите се лица, 60 млн за авиопревозвачите, 15 млн за висшите училища, 4 млн за вероизповеданията, 105 млн за лекари, медицински сестри и санитарите”, заяви още лидерът на ДПС. И допълни: „В същото време е важно също категорично и ясно да заявим: Народното събрание не можа да свърши основното си задължение – да сформира мнозинство и да излъчи правителство, като даде своя принос за задълбочаване на политическата криза. Езикът на омразата продължи да се лее от трибуната, с което се задълбочи противопоставянето и разделението.”.

В моменти на кризи е необходимо да използваме и друга формула – смирението, каза още Карадайъ. И призова: Нека предстоящите избори ни накарат да бъдем по-добри и по-мъдри, осъзнали ясно какво означава девизът „Съединението прави силата“.

Ето пълния текст на декларацията на ДПС:

Декларация на Мустафа Карадайъ по повод приемането на актуализацията на държавния бюджет за 2021 г

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!     

         Днес е много важно да заявим ясно и категорично:

         Парламентът си свърши работата по ангажимента към пенсионерите, гражданите и бизнеса. По предложение на ДПС пенсионерите ще получават по 120 лева на месец до края на годината, 100 милиона лева ще получат общините, 85 млн за земеделието, 70 млн за туризма (ресторантьори, хотелиери и туроператори), 40 млн за пътническите превози плюс 15 млн за отдалечените и планински региони, 20 млн за самоосигуряващите се лица, 60 млн за авиопревозвачите, 15 млн за висшите училища, 4 млн за вероизповеданията, 105 млн за лекари, медицински сестри и санитарите.

Това е много важно, особено в актуалната обществено-политическа обстановка, във време на кризи, на фона на 4-а вълна на Ковид-кризата, на фона на бедност и всепоглъщаща безнадеждност.

В същото време е важно също категорично и ясно да заявим:

Народното събрание не можа да свърши основното си задължение – да сформира мнозинство и да излъчи правителство, като даде своя принос за задълбочаване на политическата криза. Езикът на омразата продължи да се лее от трибуната, с което се задълбочи противопоставянето и разделението.

Румен Радев даде също своя принос за задълбочаване на политическата криза и разделението на обществото. Битката с модела-ГЕРБ разбира като реваншизъм срещу политическите си опоненти. Нарушаването на Конституцията, законите на страната и европейските регламенти стана практика и основна негова характеристика. Призоваваме го да не продължава с нарушаването на Конституцията и да насрочи изборите за 47-мо Народно събрание.

Призоваваме всички да не забравят своя основен дълг пред обществото и пред държавата си.

Вместо да се справяме с кризите, вместо да реализираме програмите си, вместо да решаваме проблемите на хората, политическите партии, които се самоопределиха като спечелилите доверието на народа, създадоха предпоставки за задълбочаване на кризите и са на път да създадат най-големия хаос през прехода.

Нормалността и диалогът се отдалечават в необозримото бъдеще, независимо от декларациите и заклинанията на всички. За диалог се обявяват всички, но само с декларации. Ако това продължава така, следващите избори само ще задълбочат проблема, без да се доближат до решението.

Независимо от политически и идеологически (където ги има) различия, диалогът изисква всички, които представляват нацията, да са част от този диалог. Участието в диалога не означава задължително участие в управлението, но задължително означава да има чуваемост и взаимно уважение.

Заедността не е само дума, оставаща неразбрана, отблъсквана и неприемана, тя е формулата за решаване на проблеми и път към просперитет.

В моменти на кризи е необходимо да използваме и друга формула – смирението.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

Не са необходими много думи. Всички партии имат и бедни, и богати симпатизанти и привърженици, бедни и богати избиратели. Всички ние еднакво сме отговорни пред тях, защото създаването на добри условия днес, означава и по-добро бъдеще за всички.

Нека предстоящите избори ни накарат да бъдем по-добри и по-мъдри, осъзнали ясно какво означава девизът „Съединението прави силата“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай