Карадайъ на ключова среща за енергетиката. Какво си каза със SOCAR

Лидерът на ДПС обсъди енергийната сигурност на региона

Карадайъ на ключова среща за енергетиката. Какво си каза със SOCAR | StandartNews.com

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ проведе работна среща с  генералния директор на SOCAR Balkans и ръководител на офиса на SOCAR в София Мурад Хейдаров. На разговора присъства и посланикът на Република Азербайджан в София Н. Пр. Хюсеин Хюсеинов.

Среща Азербайджан1

На 25 април 2023 г. азербайджанската държавна компания SOCAR откри офиса си в София. На церемонията по откриването присъстваха президентът Румен Радев и азерският му колега Илхам Алиев.

Среща Азербайджан2

Компанията има присъствие в Обединените арабски емирства, Грузия, Русия, Турция, Украйна, Румъния и Швейцария. SOCAR има за цел да постигне нулеви нетни въглеродни емисии при добива на нефт и газ в собствените си обекти тази година. Азербайджан подписа Парижкото споразумение за климата и има за цел да постигне въглероден неутралитет до 2050 г.

Среща Азербайджан3

Мустафа Карадайъ и Мурад Хейдаров обсъдиха енергийната сигурност, както на България, така и на Източна и Централна Европа.

Среща Азербайджан4

При посещението на президента на Азербаъджан Илхам Алиев бе подписан Меморандум за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България (Булгартрансгаз), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR). Споразумението ще доведе до успешното партньорство между петте държави и до повишаване на свързаността и капацитета на газопреносната мрежа на страните в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай