Капон: Има картел на пазара за изкупуване на тютюн

Капон: Има картел на пазара за изкупуване на тютюн | StandartNews.com

София. Има картел на пазара на изкупуване на тютюн. За това сигнализира председателят на Единна народна партия Мария Капон в сутрешния блок на Нова.

„Всички сигнали, които имаме от наши приятели и хора в районите, където се изкупува тютюн, сочат, че има картел. По-страшен от монопола е само картелът – картелът на изкупвачите, които изнасят тютюна. 80% от производството на тютюн в България е за износ", обясни тя.

Изкупвачите са чакали да видят какво ще е националното доплащане, категорична е Капон и изтъкна, че има няколко уговорки в картела. Има и намаляване на качеството на тютюна, техни оценители трябва да казват, че той е второ качество, дори да е първо. По този начин се осъществява рекет на пазара на тютюна.

„Ще мине много време хора като Нидал Алгафари да обясняват защо приятелят на Борисов е по-добрият лидер на БСП". На въпрос кой е този приятел, тя отвърна: „Георги Първанов". Това каза Мария Капон по повод отношенията в лявото политическо пространство.

Преди няколко дни фирми, които изкупуват ориенталски тютюн, се опитаха да излъжат земеделския министър Димитър Греков, който реши да провери изкупната кампания на тютюна. Стоката се изкупуваше за за 5, 20- 5, 50 лв. за кило, но след идването на министъра цената стигна 7 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай