Кънев: Ние се борим за избори две в едно

Кънев: Ние се борим за избори две в едно | StandartNews.com

София. "Реформаторският блок вече съществува като политическа сила и той е повече от коалиция и по-малко от единна партия, става дума за постоянен политически съюз",  заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред Дарик.

"В споразумението пише, че пътят ни е към обща партия. Не си поставяме срокове", отговори Кънев на въпрос дали ще стана единна партия.

"Искам да подчертая, че е трудно да се планира в краткосрочен план подобно решение и е направена изричната уговорка, че Българският земеделски народен съюз, най-старата съществуваща партия в България, няма това право, но ще подпише с останалите партии вечен политически съюз от типа на Христян-социалния съюз Бавария с християндемократите. Това се две напълно отделни партии, но са винаги и на всякакви избори в коалиции заедно", обясни Радан Кънев.

"Ние се борим за избори две в едно. Недоверието в българското общество избива в много тежка политическа криза. Икономическата криза продължава вече пет години непрекъснато и в това състояние на обществото да допускаме БСП и ДПС да си играят някакви тактически игри, да използват изборите с тактически цели и с наместване на собствени баланси, на баланси с другите парламентарни партии, да си купуват гласове с цел да показват, че са силни, и да превърнат купуването на гласове на европейски избори в залог за следващи избори, всичко това е опасно за икономиката и гражданския мир на страната", каза Радан Кънев.

"Над 300 000 души активно гласували за нас днес не са представени в парламента. Освен това част от хората, които ни симпатизират, са били принудени да гласуват за БСП или за ГЕРБ, затова има за какво да се разкайваме през 2013-та", допълни Кънев.

Междувременно стана ясно, че дясната формация „Синьо единство" няма да подпише споразумението, сключено вчера от пет партии, с което Реформаторският блок създаде на политически съюз. Това е решението на Националното представителство на партията.

Окончателната позиция на „Синьо единство" беше обявено след заседание от председателя Христо Панчугов. То е взето с 24 гласа против присъединяването и четири „за".

"Реформаторският блок се отдръпна от първоначалната идея, няма достатъчно спойващи елементи, а „Синьо единство" беше извадено от преговорите служебно", обясни Панчугов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай