Кандидат-кмет с 4 мандата зад гърба си аут от изборите, засега

Кандидат-кмет с 4 мандата зад гърба си аут от изборите, засега  | StandartNews.com

Кандидатът за кмет на община Петрич Вельо Илиев, който се бори за пети пореден мандат, е аут от надпреварата. Поне засега. Общинската избирателна комисия в южния град заличи късно в петък Коалиция "Роден край", която издигна кандидатурата му. Решението бе обявено на сайта на ОИК - Петрич. То може да се обжалва в тридневен срок пред ЦИК.

Причина за елиминирането на Вельо Илиев от битката за кметския стол е нарушение на член 128, ал.1 от Изборния кодекс. съгласно него, наименованието или абревиатурата на коалиция, включително на местна коалиция, не може да повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии до датата на обнародване в „Държавен вестник" на указа на президента или на решението на Народното събрание за насрочване на изборите, включително чрез прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци.

Сигурно е, че управлявалият общината 16 години Илиев ще обжалва решението, което дойде като гръм от ясно небе за него и поддръжниците му. Сега на ход е ЦИК, от която зависи дали той ще се върне отново в предизборната битка. „Някой от опонентите на Вельо Илиев се опитва да спечели служебна победа като премахне от пътя си с този ход най-силния кандидат за кметския пост в община Петрич. Но вярваме, че ЦИК ще реши казуса в наша полза. Всяко друго решение ще е скандално и несправедливо", твърдят хора от предизборния щаб на досегашния градоначалник. Те са категорични, че при негативен развой на нещата, ще сезират всички компетентни институции в Европа.

Преди дни Общинската избирателна комисия в Благоевград заличи регистрацията на Александър Йолев като независим кандидат за кмет на община Благоевград за участие в местните избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай