Калоян Паргов оглави БСП-София

Румен Овчаров не се кандидатира за поста

Калоян Паргов оглави БСП-София | StandartNews.com

София. След седем часа дебати и двойно гласуване столичните социалисти избраха своя нов председател. Досегашният организационен секретар на структурата Калоян Паргов беше избран след балотаж с 99 гласа. Основният му опонент Николай Малинов остана втори с 84 гласа. "Благодаря ви за доверието, оставаме един отбор", каза след края на конференцията Паргов.

При първото гласуване вота се разпредели между Калоян Паргов - 83 гласа, Николай Малинов-62. 32 гласа получи Борис Цветков и 10-Петър Апостолов от Красно село.

По-рано през деня досегашната шефка на столичните социалисти Анна Янева направи отчет за свършеното пред съпартийците си. Янева напуска поста на "Леге" 10, тъй като според устава на столетницата тя няма право да го съвместява с назначението си за зам.-министър на икономиката. Огнената лейди получи огромен букет от лилиуми в знак на признание от съпартийците си. Но преди това ясно предупреди своите, че трябва отсега да се стягат за кметските избори в София през 2015 година.

"БСП успя да изпълни основната си задача – да спре порочното управление на ГЕРБ. И въпреки че ГЕРБ стана първа политическа сила, в Народното събрание има три парламентарни групи, които не ги подкрепят, а 2/3 от гражданите показаха, че не желаят да бъдат управлявани от ГЕРБ", посочи Янева. И настоя партията да продължи преструктурирането на партийните организации по райони с привличането на студенти.

"Имаме нужда от силен човек, който може да поеме отговорност, защото през следващите месеци предстои много тежка работа", каза Янева за наследника си преди тайния вот на червените.

С цитат от "Зорба Гъркът" на Никос Казандзакис започна словото си пред градската конференция на БСП нейният дългогодишен шеф Румен Овчаров.

"Не се страхувам от никой, не разчитам на никой-аз съм свободен", заяви пред другарите си бившият енергиен министър. "Ясно трябва да направим извода кой стои в дъното на разделението на държавата и обществото и кой допусна създаването на подобен модел", каза Овчаров. И продължи: "Това е моделът на управление на Бойко Борисов. За мен всички компромиси за запазване на правителството са работещи и допустими, докато не стане невъзможно връщането на Бойко Борисов и на модела "Борисов" във властта", допълни Овчаров. И отбеляза, че "президентът Плевнелиев е попаднал изцяло в лапите на корпоративната зависимост и вече тотално се е отдал на опозиционерските икономически групировки".

"Въпреки изключително тежките условия в които е поставено, правителството работи - то даде ясни знаци за социалната и кадровата политика и за приоритетите в бюджета", коментира той. Овчаров разкритикува своите за пълзящия популизъм по отношение на мораториума за земята и дебатите за пушенето. След това премина на партийната тема за избор на нов председател на столичните социалисти.

"Тръгнали са слухове, че ще се кандидатирам отново за председател - няма да се кандидатирам, нека тези, които се притесняват от това да бъдат спокойни", каза с иронична усмивка Овчаров. След това припомни думите си от миналата година, когато сдаде поста си на Анна Янева, че не членува в клуба на несменяемите и не е член на сектата на незаменимите. "Политиката е маратон, а не спринт и младите трябва да се подготвят за ритане по кокалчетата", посъветва своите Овчоров. И допълни, че "политиката е отборен спорт и без екип е невъзможно да успееш". "В години, в които всичко се купува – политици, партии, политики, лоялността към другаря до тебе става изключително важна", заключи Овчаров.

Евродепутката Илияна Йотова (БСП) предупреди задочно президента Росев Плевнелиев, че много скоро може да се изправи пред предсрочни президентски избори. "Смятам, че това, което този човек върши по въпроса с бежанците, граничи с национално предателство", отсече Йотова по време на градската конференция на БСП в София. "Искам специално да обърна внимание, че в България много се говори за предсрочни избори, но така както господин Плевнелиев е подкарал нещата, може да се наложи да направим избори за президент", отсече тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай