Какво става между Радев и ГЕРБ? Говори съветникът на премиера

По думите му кабинетът "Габровски" не може да се определя като "смокинов лист на скрити коалиции"

Какво става между Радев и ГЕРБ? Говори съветникът на премиера | StandartNews.com

Съветникът на премиера проф. Александър Маринов гостува в предаването "Още от деня" по БНТ. Той коментира предложения от проф. Николай Габровски проектокабинет с мандата на ГЕРБ, както и отношенията между партията и президента Румен Радев.

"Между ГЕРБ и президентската институция в момента има поносимост, защото в последната година и половина ГЕРБ промениха враждебното си отношение към президента. Принципните различия с модела ГЕРБ остават. Понякога съвпадащите констатации не са съглашателство и съюз", разкри проф. Маринов.

Относно предложеното правителство той каза: "Могат да се отправят най-различни критики – някои основателни, други – не. Ясно е, че това е с мандата на ГЕРБ, за някои министри могат да се кажат и добри, и лоши неща."

"Единственият шанс да се излъчи редовно правителство е с такъв подход – програмно правителство, включващо неизявени политически лица. ГЕРБ изигра умело този ход, защото посланието им е към един по-широк кръг избиратели. Това е стъпка към излизане от изолацията", заяви още съветникът на премиера.

По думите му кабинетът "Габровски" не може да се определя като "смокинов лист на скрити коалиции". Ясно е, че този кабинет е на ГЕРБ. Ако този кабинет бъде избран, основната политическа отговорност ще носи ГЕРБ, подчерта проф. Маринов.

Това правителство по неизбежност е с кратък хоризонт и трябва да свърши определени неща. Не е реалистично да се очаква дълъг мандат. Дори да мине, то ще бъде на ръба на оцеляването. Ще трябва да води битка за оцеляване, а на него ще са му нужни много сериозни и сложни законодателни решения. Не виждам заявена воля отвъд тази за скоро предстоящи предсрочни избори, коментира проф. Маринов.

Всички мандати са са малък шанс и този шанс намалява прогресивно от първия към третия. Ако се случи най-вероятното утре (кабинетът "Габровски" да бъде отхвърлен от парламента – б. ред.), изборите са почти сигурни, каза още съветникът на министър-председателя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай