Как ще работи парламентът? Ива Митева разясни

Парламентът се е превърнал в конвейер за производство на закони, каза Виктория Василева

Как ще работи парламентът? Ива Митева разясни | StandartNews.com

Идеята на „Има такъв народ“ парламентът да не заседава всяка седмица все още не е отправена като официално предложение за промяна в правилника за работата и дейността на Народното събрание.

„Нещо не сте ме разбрали, вчера нямаше такова предложение. Разговорът беше да се помисли за него, а евентуално като се проследи работата на Народното събрание да видим дали по някакъв начин да не се направи така, че парламентът наистина да бъде работещ. Конкретно предложение няма, предоставили сме на народните представители справка как работят другите парламенти“, обясни председателят на НС Ива Митева.

„Идеята не е парламентът да не работи. Напротив, трябва да работи така, както работят всички парламенти. Работа до 14.00 часа в зала, а след това работа в комисии по няколко часа, включително и по нощите, не е нормална работа. Виждаме какви закони се произвеждат“, каза още Митева.

Според „Има такъв народ“ предложението парламентът да не заседава всяка седмица, а на отделни сесии, ще доведе до възможност депутатите да обърнат по-голямо внимание на задълженията си в парламентарните комисии, където се прецизират законовите текстове, а от там ще се повиши качеството на законодателните актове.

„Ако няма съгласие, няма как да тръгнем да правим нещо напук и на инат. Важно е парламентът да работи качествено, това не е фабрика за закони“, посочи от своя страна Виктория Василева, зам.-председател на ПГ на ИТН.

Тя бе категорична, че сегашната система дава възможност внимателно и качествено да се оглеждат всички закони – нови и поправки в стари закони. Парламентът се е превърнал в конвейер за производство на закони. По-добре да приемете един закон на седмица, но да знаете, че този закон ще е качествен, каза Василева.

По сега действащия правилник парламентът провежда пленарни заседания три дни в седмицата – от сряда до петък, а които продължават от 09.00 до 14.00 часа. През останалото време заседават комисии. Отделно депутатите имат възможност да се срещат с хората от избирателните си райони.

ГЕРБ не са склонни да приемат промяна в работата на парламента. „Нека все пак да чуем мотивите на колегите, които го предлагат“, коментира Димитър Главчев.

Подкрепа за идеята бе изразена от ДПС. Българският парламент е единствен, който работи в режим сутрин заседания, следобед комисии. По цял свят не се прави така, заяви Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС. Той обясни, че трябва внимателно да се обясни на обществото, че идеята, предложена вчера от Ива Митева парламентът да не заседава всяка седмица, не означава депутатите да не работят. Трябва да обясним на хората, че няма да лежим вкъщи, а ще идваме в 9 на работа и ще си ходим в 18 ч, като нормални хора, каза още Цонев и добави, че ако има разбиране към новата идея, правилникът на НС ще бъде променен.

БСП призоваха за намиране на най-добрия баланс, така че работата на законодателния орган да бъде ползотворна.

Новият правилник на парламента вече ще предвижда и законите задължително да минат през процес на предварително обществено обсъждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай