Кадиев: Коалиционен кабинет или нови избори

Кадиев: Коалиционен кабинет или нови избори | StandartNews.com

София. „Необходим е кабинет с ясна коалиционна формула, тъй наречената експертна формула трябва да бъде сменена, моите идеи са за коалиционен кабинет, но не знам дали ще се възприемат от БСП." Така депутатът от левицата Георги Кадиев очерта в ефира на ТВ 7 промяната в управлението след претърпяната от БСП загуба на изборите за Европейски парламент.

В случай, че обществото не позволи такъв изход, Кадиев не намира нищо страшно в нови избори веднага: „Защо да се страхуваме от предсрочни избори, какво ако ги загубим, най-страшно е да си загубиш физиономията."

Според левия депутат при едни незабавни предсрочни избори ГЕРБ може и да не постигне резултата си от миналата неделя. „Но ако ние не се променим, загубата за нас ще е още по-тежка, най-голямата ни грешка би била да подценим сегашната загуба, въпреки че нищо драматично не се е случило, резултатите ни са почти същите като при предишни евроизбори, само очакванията бяха по-различни", смята Георги Кадиев.

Той обясни, че има два варианта при оставка на Изпълнителното бюро на БСП, по-козметичният от които е да се избере ново ИБ веднага, а по-чистият – да се изберат трима-петима души, които да подготвят нов конгрес на партията и да преговарят с ДПС за промяната в управленската формула.

Депутатът от БСП не вижда „кой знае какви пробойни в управлението", но отказа да коментира ролята на сегашния премиер в настоящата ситуация. „Аз Орешарски не го коментирам, бил съм негов заместник-министър и съм подал оставка", припомни Кадиев. Той все пак смята, че правителството не е „особено активно", а би трябвало „да има силна воля и да върви срещу течението".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай