Изнасяме мляко и сирене за Китай

Изнасяме мляко и сирене за Китай | StandartNews.com

България е одобрена за износ на мляко и млечни продукти за Китай и до средата на 2016 г. българските млекопреработватели ще могат да започнат износ на продукцията си. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева на пресконференция в Българската агенция по безопасност на храните.

"През октомври имаше инспекция на нашите преработватели след посещението на правителствената ни делегация в Китай, водена от премиера Бойко Борисов. Предстои техническо одобряване на сертификата между страните и износът ще стане възможен, когато се одобри видът на този сертификат, с който БАБХ гарантира качеството на млякото", обясни Танева. Още до края на януари наши предприятия, поканени от Министерството на земеделието, ще изпратят мостри на родни продукти до азиатската държава.

"Министерство на земеделието и БАБХ изготвиха план за укрепване на схемата за тестване на качеството на суровото краве мляко. Благодарение на този план няма да бъде спрян достъпът на българското мляко и млечни продукти на европейския пазар и нито една мандра в страната няма да бъде затворена заради неотговарящо мляко. Всеки млекопроизводител ще може да отговори на съответните изисквания и ще може да преработва мляко", заяви министър Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай