Изборният ден с час по-дълъг

Изборният ден с час по-дълъг | StandartNews.com

Депутатите успяха да приемат днес изборният ден да е с един час по-дълъг и записаха в промените в Изборния кодекс, че гласуването ще приключва в 21 часа. От БСП и РБ обаче предупредиха, че подобен "бонус" ще затрудни още преброяването на бюлетините. "Изборите се правят за избирателите, а не за комисиите", отговори зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева.

Парламентът прие окончателно на местни избори всяка партия да има един номер в бюлетината на национално ниво, който ще се тегли с жребий от ЦИК.

Предизборната кампания ще си остане 30 дни. Това решиха окончателно депутатите с гласуване на промени в Изборния кодекс. Колко време ще е агитацията преди избори обаче бе договорено още в началото на деня на среща между премиера и партиите, които подкрепят правителството. Както вече Стандарт съобщи, на нея те се обединиха около това кампанията да остане 30 дни, с което ГЕРБ даде крачка назад от предложението си за кампания от 21 дни. За по-кратка кампания настояха от ДПС.

"Ако кандидатите не стават за нищо и три месеца кампания да водите пак няма да накарате избирателите да ви подкрепят", коментира Четин Казак от ДПС. Независимият народен представител Велизар Енчев поиска да разбере защо ГЕРБ толкова бързо си смениха мнението. "В 43-тия парламент се стремим да постигнем консенсус, защото за нас е важно да има стабилност в държавата", му отговори председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Така парламентът прие предизборната кампания да си остане от един месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай