Христо Иванов иска и Гешев в парламента

По думите му част от това престъпление е и потъпкване на достойнството на българската полиция

Христо Иванов иска и Гешев в парламента | StandartNews.com

"Борисов и Гешев са били част от укривателството на това престъпление, защото това, което видяхме на записа, е престъпление. ... Бойко Борисов се скри от парламента и не стана депутат, за да не понася отговорност. Утре ще внесем искане да бъде изслушан в Народното събрание и Иван Гешев".

Това заяви пред БНР председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов в коментар на показаните за първи път след година в Народното събрание в петък кадри на насилие над протестиращи от антиправителствените протести през 2020-а година.

По думите му част от това престъпление е и потъпкването на достойнството на българската полиция, която е един от символите на републиката:

"Това престъпление включва политическите поръчители. ... Сега и Младен Маринов и Христо Терзийски (министри на вътрешните работи от ГЕРБ - б.р.) са депутати, осигурен им е депутатски имунитет, за да не бъде възможно да им се търси отговорност. Истинските поръчители и укриватели на това тежко престъпление са Борисов и Гешев".

Според Иванов трябва да се спре да се говори за партии на протеста, а да се говори за хора, които са били на протестите и знаят какво е изкарало хората на улиците:

"Хората искат публична и отчетна власт, упражнявана по прозрачен начин пред тях".

Той беше категоричен, че всеки, който иска да получи подкрепата на ДБ, ще бъде питан какви хора предлага.

"Демократична България" би преговаряло за съставяне на правителство с третия мандат, дори ако той бъде връчен на БСП, заяви Христо Иванов:

"Призивът ни е да седнем и да изработим цялостната формула на правителство", подчерта той и уточни:

"За да няма избори сега, понеже този парламент не можа да роди пълноценно политическо управление и ние трябва да намерим някакъв заместител, който да ни спаси от това да хвърлим страната към избори, затова предлагаме правителство за 6-8 месеца. Единственият ни твърд призив е да има равноправни професионални преговори".

Иванов категорично подчерта, че ГЕРБ и ДПС не трябва да се включват не само в преговорите, но и споразумението за бъдещото правителство да бъде така конструирано, че да не допуска тяхното влияние върху работата на това управление, защото то може да бъде избрано с 60 гласа, но може да бъде свалено със 120.

Съдебната реформа е ключова, посочи Христо Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай