Иван Таков: Транспортът в София има социална функция

Социалистите настояха в Наредбата да останат месечните карти за една линия за всички възрасти

Иван Таков: Транспортът в София има социална функция | StandartNews.com
  • Социалистите настояха в Наредбата да останат месечните карти за една линия за всички възрасти, както и да не бъде променяна цената на билета от 1,60 на 2 лв., когато бъде закупен от водача на превозното средство, но мнозинството от ГЕРБ-СДС и ВМРО в СОС не прие предложението им

Общественият транспорт има социална функция и нямаме право да наказваме гражданите с нежелана и по-скъпа услуга. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков по време на дебатите по доклада за приемане на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на столицата. 

От името на групата той поиска да бъдат запазени месечните карти за една линия за всички възрасти, както и да не бъде променяна цената на билета от 1,60 на 2 лева, когато бъде закупен от водача на превозното средство. "Всички знаем, че пунктовете за закупуване на билети в София не са достатъчно, особено в крайните квартали, коментира той. - Не оспорваме съществуващите вече модерни начини за закупуване на електронни билети, но доста хора, особено по-възрастните, все още не могат да се възползват от тях. Не бива да ги наказваме за това". 

Иван Таков  не спести и други пропуски в Наредбата. "За пенсионерите до 68 години в Новата наредба остава само една възможност - месечна карта на цена от 25 лв. за цялата градска мрежа, каза той. - Досега те имаха възможост да ползват и само за една линия за наземния транспорт или метрото на цена от 11 лв. На практика, за тях оттук-нататък цената на градския транспорт е увеличена с 14 лева или над 120%. Това е прекалено. Същата е ситуацията за учениците и студентите. От 9 лева на месец за една линия за наземен транспорт или метро сега възможността отново е само една - 20 лева за цялата градска мрежа". 

В крайна сметка с мнозинството на ГЕРБ-СДС и ВМРО направените предложения не бяха приети.

Иван Таков отчете и огромния обем от работа, който е извършил Комитетът за наблюдение по Наредбата. Председателят на БСП - София добави, че реформата в тарифната политика трябва да е с основна цел удобството на гражданите, за да може те по-често да използват градския транспорт. "Никой не оспорва навлизането на новите технологии, напротив. Системата трябва да се развива, но нека да го направим плавно и разумно, призова Иван Таков. - Общественият градски транспорт трябва да бъде еднакво достъпен за всички граждани в София. А цената на тази услуга трябва да бъде социално поносима. Особено в условията на натрупалите се тежки кризи в държавата".

Заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова добави, че според европейското и  българското законодателство общинският и държавният транспорт има преди всичко социални функции. Неговата цел не е да формира печалба. "Той трябва да предостави максимално широко ветрило от социални услуги, обясни тя. - С новата Наредба, управляващите в Столична община на практика ощетяват най-чувствителните групи в обществото - учениците, студентите и пенсионерите. Задължават ги да ползват нежелана от тях услуга, а подобни действия ние не бива да стимулираме". 

Милка Христова акцентира и върху друга слабост. "Частта за формирането на цената за превозните документи в действащата в момента Наредба е отменена на първа инстанция от Административен съд - София град и предстои да бъда гледана във ВАС, обясни тя. - АССГ не прие начина, по който е определена базисната цена на единичния билет от 0,70 лв. и крайната от 1,60 лв. С удивление установих, че в новата Наредба, която ни предложиха за приемане, е заложен моделът за ценообразуване от 2017 г. Той едно към едно повтаря отменената от съда Наредба. Това е голям проблем".

По време на дебатите заместник-председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност от БСП Калоян Паргов заяви, че напълно подкрепя предложението да бъде направен одит на ЦГМ. "Такъв вече имаше преди няколко години по искане на БСП, припомни той. - Тогава СОС не го допусна и се наложи парламентът да го поиска. Сега може да се случи същото, стига да има редовно Народно събрание, което да събере мнозинство и да го назначи".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай