Иван Таков каза как ще паднат сметките за парно

Дефиницията за енергийна бедност и спасяването на "Топлофикация - София" са абсолютни приоритети

Иван Таков каза как ще паднат сметките за парно | StandartNews.com

Приемането на дефиниция за енергийна бедност и спасяването на "Топлофикация - София" трябва да бъдат абсолютни приоритети за всеки български държавник в момента. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. Той присъства на дискусията "Да намалим сметките - енергийна бедност и цените", организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Събитието беше част от кампанията на Групата на социалистите и демократите в ЕП "Bring the bills down".

В дискусията участваха евродепутатите Сергей Станишев и Цветелина Пенкова, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на земеделието Явор Гечев, заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска, председателят на Парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, омбудсманът на Република България Диана Ковачева, председателят на КЕВР Иван Иванов, президентът на КНСБ Пламен Димитров и други.

"Данните, които бяха изнесени по време на дискусията не са просто тревожни, те са потресаващи, коментира Иван Таков. - И показват колко е наложително и важно народните представители да се съсредоточат в работата по приемане на дефиниция за енергийна бедност. Също толкова наложително и важно е да съсредоточим усилия в решаването на проблемите на "Топлофикация - София". Спасяването на дружеството и модернизацията му след това ще намали сметките за отопление и топла вода на столичани".

Иван Таков добави, че към момента най-доброто решение за това дружество е то да бъде включено в Плана за възстановяване и устойчивост и със средства от него да бъде направена модернизацията. "Много по-разумно и добре е да потърсим финансиране с европейски средства, вместо да чакаме външен инвеститор, каза Иван Таков. - Едно от възможните решения също е "Топлофикация - София" да стане държавна, за да бъдат изчистени дълговете, а Столична община да запази златна акция, за да може да гарантира, че дружеството ще остане публично. По този начин ще успеем да запазим социалния характер на "Топлофикация - София", а цените ще бъдат поносими за потребителите".

По време на дискусията стана ясно, че през 2021 година около 7% от гражданите на Европейския съюз не са имали адекватен достъп до отопление, а за България процентът е 23,7. Крайното енергийно потребление на човек в България е 61% в сравнение със средното в ЕС. Разходите на домакинство за енергийни нужди, свързани с дома, в България са средно 15%. Средноевропейските са в размер на 5%. Те са по-ниски дори от средния дял на най-високодоходните българи, разходващи около 10% от доходите си за енергия. А по данни на "Евростат" за 2021 година, 30% от българите не успяват да покрият разходите си за отопление.

През 2020 година над една пета от българите са имали просрочени задължения за комунални услуги, а 27,5% от анкетираните домакинства не са били в състояние да поддържат дома си достатъчно топъл. Тази стойност е 3,5 пъти по-висока от средната за ЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай