Имаме ли заместител за газа от Русия? Версиите на управляващите

Осигурени са алтернативи за доставка на газ, каза депутат от ДБ преди дни

Имаме ли заместител за газа от Русия? Версиите на управляващите | StandartNews.com

Страната ни вече си е осигурила алтернативни начини за доставка на газ, ако Русия реши да спре преноса. Трасетата вече са избрани, като към момента единственият проблем пред подписването на договор е цената, разкри пред БНТ преди дни депутатът от "Демократична България" и заместник-председател на енергийната комисия Ивайло Мирчев.

ВИЖ ОЩЕ: Извънредно! Русия ни спря газа

Според него България дори ще се превърне в страна, която ще подпомогне доставките на природен газ за Западна Европа. "Надявам се е и с общите действия на Европейския съюз до края на годината да постигнем добри цени и този въпрос да бъде решен", добави той.

ВИЖ ОЩЕ: Имаме ли заместител за газа от Русия? Версиите на управляващите

По рано премиерът Кирил Петков нееднократно заяви, че Европейската комисия ще преговаря с руската компания "Газпром" от наше име.

Това, че ще преговаряме заедно със страните от ЕС, вече променя изцяло играта в преговорите, подчерта премиерът. Ще трябва да преговаряме на равни начала, по съвсем различен начин. Това беше огромна победа за българския интерес, похвали се Петков.

ВИЖ ОЩЕ: Лена Бориславова извънредно. Задава ли се енергийна криза

Сваляйки цената на газа, при едни добри преговори, които очакваме, това би свалило цената на тока, а от там и инфлацията, подчерта българският премиер.

ВИЖ ОЩЕ: ДБ уверена: България ще се справи, газ ще има

Едната група страни искаха ясен таван за фиксирана цена на газа. От другата страна имаше страни, които се притесняваха, че имат много дългосрочни договори на много добри цени. Ето защо прехвърлихме тази част на тавана към Еврокомисията, но това, че ще преговаряме с "Газпром" всички страни, беше една голяма стъпка, обясни Петков при едно от посещенията си в Брюксел.

Газовите хранилища ще трябва да се пълнят, но ще има солидарен механизъм за подкрепа, тъй като не всички страни в ЕС имат хранилища, допълни министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай