Илхан Кючюк похвали възобновения диалог със Северна Македония

Македонският премиер Димитър Ковачевски изрази надежда за подобряване на отношенията

Илхан Кючюк похвали възобновения диалог със Северна Македония | StandartNews.com

Евродепутатът Илхан Кючюк взе участие в конференцията "Граждански принос за изграждане на доверие, единство и съюз", организирана съвместно с "Обнови Европа" и Американския университет в Скопие. Събитието бе открито от премиера на страната Димитър Ковачевски и Кючюк, който е постоянният докладчик за Северна Македония в Европарламента.

В конференцията участваха представители на местната власт и на гражданското общество в Северна Македония и България.

"Вярвам, че трябва да се посветим с всички сили и да работим неуморно, за да реализираме тази идея, защото нашите граждани я заслужават. Няма как да не адмирирам възобновяването на диалога през последните две седмици и силно се надявам, че след повече от година и половина пауза, междуправителствените разговори най-накрая ще доведат до конкретни резултати", заяви Илхан Кючюк.

"Дано новото правителство на България и това начело с Ковачевски да продължат по пътя на отваряне на възможности за по-добро сътрудничество. От моя опит мога да заключа, че единственият проблем е, че не се познаваме едни други. Неразбирането идва оттам и трябва да се дават добри примери. Такъв е примерът с договора между МИА и БТА, защото чрез постоянен обмен на информация хората ще знаят повече за себе си и това неразбирателство ще бъде преодоляно", каза Кючюк.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски от своя страна изрази надежда за подобряване на отношенията между Северна Македония и България. Според него гражданите и образователната и академичната сфера имат голям принос в процеса.

"Нямам съмнение, че направихме голяма стъпка към прогрес, отговорихме приятелски диалог. Градим политика на изграждане на мостове, а не на стени между държавите и народите ни. Постигнахме съгласие да работим заедно срещу езика на омразата и дискриминацията. Уверен съм, че академичните сфери и гражданските общности ще дадат силен отзвук в обществото", заяви премиерът Ковачевски.

В панела "За доверие във взаимоотношенията - възможности и перспективи" участва и президентът на Американския университет в Европа - ФОН Сефер Цановски, министърът на местното самоуправление Горан Милевски, както и кметът на българската община Белица Радослав Ревански.

В края на конференцията Илхан Кючюк изнесе лекция пред македонски студенти по международни отношения в АЕУ-ФОН.

Пред медиите бяха представени и резултатите от конкурса за есета "България и Македония - близките далечни".

Делегацията от България посети и училището в Чаир с цел сътрудничество между училищата в двете страни, в присъствието на заместник министър председателя и министър на политическата система и междуобщностните отношения Артан Груби и Висар Ганиу, кмет на Чаир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай