Илхан Кючюк на среща с Шарл Мишел и Рюте

Много въпроси са отворени, сред тях са Зеленият сертификат, достъпът на гражданите до тестове и ваксини, и отношенията между Русия и ЕС, каза евродепутатът

Илхан Кючюк на среща с Шарл Мишел и Рюте | StandartNews.com

Илхан Кючюк участва в срещата на върха в качеството си на временно изпълняващ длъжността президент на партия АЛДЕ. Събитието се състоя вчера и за първи път от повече от половин година се проведе присъствено, а не онлайн.

По време на лидерската среща бяха обсъдени актуални теми, свързани с пандемията, с оглед на предстоящата среща на Европейския съвет, където ще бъде направена равносметка на епидемиологичната обстановка в глобален мащаб, ваксините и съвместните усилия за справяне със ситуацията.

„Въпреки факта, че настоящата обстановка, свързана с пандемията и ваксинацията вече е значително подобрена, ние в ролята си на лидери трябва да обсъдим последващите действия и решенията на европейско ниво. Много въпроси продължават да стоят отворени, сред тях например са Зеленият сертификат, достъпът на гражданите до различните видове тестове и ваксини, и не на последно място отношенията между Русия и ЕС. ”, заяви Кючюк.

Темата с усложнените отношения между ЕС и Русия също назрява все повече и беше част от обсъждането по време на срещата на върха. Сред разгледаните теми бяха и принудителното приземяване от беларуските власти на пътнически самолет от ЕС, както и  предприетите действията на ЕС, във връзка с поетите ангажименти по въпроса с климата, където групата на „Обнови Европа” трябва да покаже единство и общо съгласувано решение, за да осигури възможност за развитие на идеите.

Освен българския евродепутат, участие в предварителната среща на върха взеха: председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на групата „Обнови Европа” Дачиан Чолош, премиерите Марк Рюте, Андрей Бабиш, Александер Де Кро, Кая Каллас, Михаил Мартин и комисарите Дидие Рейндерс, Янеш Ленарчич и Кадри Симсън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай