Петък,

И военното министерство скръцна със зъби на Русия

От: СТАНДАРТ -
И военното министерство скръцна със зъби на Русия
A
A
A

И военното министерство скръцна със зъби на Русия. Министерство на отбраната излезе с остра позиция по повод искането на руското външно министерство силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния.

ВИЖ ОЩЕ: Суперскандал! В какво Русия замеси България

Позицията на руското външно министерство трудно може да се интерпретира като положителен сигнал в контекста на интензивните дипломатически усилия за деескалация на напрежението, възникнало по Източния фланг на НАТО, гласи специалната позиция на ведомството на Стефан Янев, публикувана на сайта на МО.

ВИЖ ОЩЕ: Радев остър към Русия. България не приема ултиматуми

Ето какво още гласи позицията на Министерство на отбраната:

Изострянето на риториката идва в момент, когато е налице нова динамика в отношенията между НАТО и Руската федерация. В условията на възобновения диалог в Съвета НАТО - Русия, когато вече имаме функциониращи канали за комуникация, е трудно да бъде рационализирано подобен тип говорене.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ: НАТО е съзнателен избор на България, Доган го посочи

Прагматичният подход предполага, че проблемите в двустранните и съюзните отношения следва да бъдат адресирани в съответните институционални формати. Ако Руската федерация има притеснения за собствената си сигурност, които имат отношение към България, те следва да бъдат представени включително и на двустранно ниво.

ВИЖ ОЩЕ: Кирил Петков отговори на Русия! Ето позицията

Към настоящия момент пред нас не са поставяни въпроси от подобно естество.

Успехът на прилаганите дипломатически средства за деескалация на напрежението и за разрешаването на възникналите конфликти зависи от волята и искреното желание на ангажираните страни да водят ефективен, прагматичен и смислен диалог.

ВИЖ ОЩЕ: Срещата в Женева! Какво си казаха Блинкен и Лавров

Ултимативният подход, от друга страна, не просто е неконструктивен, но би довел до последваща ескалация, от която никой в крайна сметка няма интерес. В този смисъл поведението, демонстрирано от Руската федерация, трудно би могло да се впише в рамките на усилията за разрешаване на проблемите на сигурността по пътя на диалога и дипломацията.

България е суверенна държава, която сама решава как да дефинира и реализира своята вътрешна и външна политика, каква да бъде линията й на поведение в международните отношения, респективно – в какви съюзи да участва.

Ние сами избираме своето бъдеще. Решенията, които касаят България, се взимат от легитимните български власти в съответствие с Конституцията на страната и националната законодателна уредба. Националните ни интереси са и ще продължат да бъдат отправна точка за всяко наше решение и действие.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички