Хюсменова за по-високи заплати на лекарите

Хюсменова за по-високи заплати на лекарите | StandartNews.com

"Мобилността на работниците в медицинския сектор води до дисбаланс и множество предизвикателства пред Европейския съюз". Това заяви евродепутатът Филиз Хюсменова на семинар в Брюксел на тема "Мобилността на професионалистите в здравния сектор в Европейския съюз: Етично привличане на кадри и политика на взаимосвързаност".

Семинарът бе организиран с подкрепата на Европейския алианс за обществено здраве и проекта "Здравни работници за всички и всичко за здравните работници". Българският евродепутат настоя за координация на европейско равнище за устойчивото развитие на медицинския сектор в така наречените държави "източници на кадри". Хюсменова цитира данни на Българския лекарски съюз от 2009 г. насам, според които всяка година между 400 и 500 лекари подават документи за чужбина. Пред участниците в семинара Хюсменова посочи основните причини, които карат медицинските специалисти от България да напуснат страната. Като първа причина тя посочи заплащането.

"Докато в България средната лекарска заплата е 500 евро на месец, което я превръща в най-ниската лекарска заплата в рамките на Съюза, то в Германия тя е 5 до 10 пъти по-висока", продължи българският евродепутат. Към тези причини тя добави по-добрата екипировка, технологичните възможности и възможностите за иновативни изследвания, както и по-малкото извънредни работни часове в западноевропейските държави. В заключение Филиз Хюсменова посочи, че за подобряване на грижите за пациентите следва да се използват структурните и кохезионните фондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай