Гунев: Политизацията в МВР пречи на разследването за купен вот

Гунев: Политизацията в МВР пречи на разследването за купен вот | StandartNews.com

София. Политизацията в МВР е най-големият проблем при разследването на купуването и продаването на гласове, смята служебният зам.-министърът на МВР Филип Гунев.

Това На заседанието на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори той обясни, че предходното правителство и по-предходното имат практиката всички директори на областни дирекции да бъдат сменяни

„МВР беше основно в ресора на ДПС, то беше управлявано основно от него. На местно ниво тези областни директори не са просто назначения на професионалното ръководство, а са политически назначения, те се съгласуват с партиите", каза Гунев.

„Това не е проблем при разследване на битовата престъпност и донякъде при организираната престъпност, но на фона на икономически престъпления, свързани с обръчи от фирми, като стане въпрос за разследване на корупция, на купуване и продаване на гласове, там даденото назначение съответно е в конфликт на интереси най-малкото, защото трябва да разследва онези, които са го назначавани. Някои директори, макар промотирани от някои партии, не се съобразяват с това и си вършат работата, но други се чувстват зависими и са по-пасивни", каза още Филип Гунев. Той каза, че 877 са получените сигнали, като обясни, че голяма част идват в изборния ден или няколко дни преди това и допълни, че те са най-вече за видимите, ниски нива. „Те са тези, които трябва да се разследват активно седмици, месеци преди изборите, точно за тях в областните дирекции такива проактивни действия бяха започнати седмици преди това", обясни той.

По думите му дейността е била базирана на предварителен анализ. "Предишни години това не е правено, дори тази година на евровота. Разработихме такава методология, с която определихме къде са рисковите областни дирекции, къде предстои най-голямата търговия на гласове и съответно съсредоточени усилията", каза Филип Гунев. Той обясни, че по този начин в анализите се вижда, че в дирекции като Пазарджик и Варна имат много високи нива на търговия. Той поясни, че там работата не е съответствала на риска, който е бил идентифициран и резултатите са ясни. „В момента правим отново анализ на резултатите с цел да видим къде не е свършена добре работата", допълни Филип Гунев. „По отношение на това какво може да се предприеме по съответния ред не е задължително уволнението на директор да е единствената мярка," каза още Гунев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай