Греков: Цената на яйцата няма да скочи за Великден

През последните 1-2 години в страната се наблюдава ръст на овцевъдството с 10 - 12 %

Греков: Цената на яйцата няма да скочи за Великден | StandartNews.com

Кърджали. Не се очаква повишаване цената на агнешкото и яйцата преди Великден, съобщи в Кърджали земеделският министър Димитър Греков.

 

Той уточни, че собствениците на едър рогат добитък и овце ще имат предимство при очертаването на пасища и мери. Министър обеща, че ще бъде направено всичко възможно те да бъдат отдавани на реалните животновъдни ферми.
По думите му в област Кърджали от общо 130 хил. дка пасища и ливади от Държавен поземлен фонд, но едва една десета са ангажирани в животновъдството. „Те трябва да бъдат дадени, обработени и пашувани от хора, които ще отглеждат животни", подчерта министър Греков.

 

За да бъдат защитени истинските животновъди в Закона за земеделските земи се предлага да бъде направена промяна, която да защити собствениците на животни. „Тя предвижда в едно землище с предимство първо без търг и конкурс да получават пасища и мери тези стопани, които притежават животни в дадения район, а после останалите кандидатстващи лица", уточни зам.- министър Бюрхан Абазов.

 

„През последните 1-2 години се наблюдава ръст на овцевъдството с 10 - 12 %. На този етап нямаме подписан контракти за износ, но има заявен интерес от Катар, от Франция и от други европейски страни за т. нар. „леки агнета" за угояване", обясни проф. Греков. Той изрази съжаление, че българските животновъди остават разединени.„Как да бъдат събрани на един кораб 6 – 10 хиляди агнета от една порода и с едно тегло, когато нашите производители трудно се кооперират", попита министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай