Сряда,

Горанов: Има над 150 прихващания в КТБ, някои вече са атакувани в съда

От: Администратор -
3410
Горанов: Има над 150 прихващания в КТБ, някои вече са атакувани в съда
A
A
A

"На временните синдици в КТБ им бе дадено право да оспорват прихващания. Съгласно последните промени, започнато ли е оспорване на извършените прихващания, колко са вече атакувани в съда и на каква стойност, има ли система - от по-големи към по-малки. Не може в условия на специален надзор, прихващанията да не бъдат атакувани. Всички трябва да бъдат еднакви пред закона за банкова несъстоятелност и да получат еднакъв процент от масата по несъстоятелност." Това беше въпросът на депутатът Мартин Димитров към министъра на финансите Владислав Горанов, по време на извънредният парламентарен контрол днес.

"Общественият интерес е сериозно накърнен. Въпросът за КТБ ще е актуален за всяка сесия на парламента. Всички сделки, които потенциално увреждат масата на несъстоятелността ще бъдат атакувани, част от тях вече са атакувани по закона за банковата несъстоятелност.

Над 200 кредита са обявени за изискуеми. Образувани са над 50 наказателни производства, над 35 срещу длъжници на банката, установени са над 150 прихващания, 20 производства срещу длъжници по закона за особените залози.

Готов съм да предоставя и последния отчет от синдиците, никой не разполага с детайлната информация за лицата вътре", отговори Горанов.

Финансовият министър поясни също така, че има вероятност най-голямата компания в световен план да бъде избрана за разследването на КТБ.

"Към 30 април 2015 година постъпленията в приходните агенции за първите четири месеца на 2015 година са с 814,2 млн. лева повече спрямо тези, събрани към 30 април 2014 година. Това представлява номинален ръст от 11,5%, при заложен ръст в закона за бюджета на 2015 спрямо 2014 в размер на 4,3%", добави финансовият министър.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com