Голяма изненада от Асен Василев! Защо не искат с ГЕРБ

Съпредседателят на ПП даде първото ясно обяснение на съобщеното в петък решение

Голяма изненада от Асен Василев! Защо не искат с ГЕРБ | StandartNews.com

В случай, че "Продължаваме промяната-Демократична България" се коалира с ГЕРБ, на следващите избори първа политическа сила ще е "Възраждане". Така съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Асен Василев оправда съобщеното от коалицията решение след изборите на 2 април.

На въпрос ще се разцепи ли коалицията между ПП и ДБ Василев заяви, че това няма да стане. „Разнобой няма. Ще има една обща парламентарна група. Всички са на това мнение”, каза той.

„Със сигурност искахме да сме първи. Съвсем практично резултатът не е неочакван. Знаете, че миналото лято не направихме коалиция, тъй като е ясно, че механичният сбор на партии отблъсква избиратели и в двете формации. В началото на кампанията направихме проучване. Видя се, че заради събирането ни – около 10% от избирателите на ПП се отказват да гласуват за партията, а от ДБ се отказват около 20% . Ако правехме тактическа сметка, най-вероятно трябваше да се явим по отделно, но не беше това целта. България беше на пети избори“, обясни Асен Василев.

„Страната е в много, много тежка криза”, категоричен е той.

ПП-ДБ остават на категорична позиция – няма да подкрепят правителство на ГЕРБ под никаква форма, уточни Василев.

„Говори се все едно България е софра и трябва да си разделим баница, но не е така. След всеки компромис България свършва с национална катастрофа”, поясни съпредседателят на ПП.

Ако се стигне до втория мандат вторите са готови да поемат отговорност и да опитат да съставят правителство. „Със сигурност ще предложим правителство с ясна посока на движение и тогава ще видим партиите, които искат да я подкрепят”, каза още той.

„Преди да говорим за правителство, трябва да уточним в каква България искаме да живеем. Хората емигрираха от България не заради един човек. Начинът, по който обществото е построено не им харесва. Искат да живеят в европейско общество”, заключи лидерът на ПП.

Асен Василев коментира и изказването на бившия транспортен министър в кабинета на Кирил Петков - Николай Събев, който призова той и Даниел Лорер да подадат оставки и да напуснат партията.

„Г-н Събев има правото да призовава за всякакви оставки. Като стане член на партията, ще има и възможност да я поиска официално”, каза Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай